Odieʹs Oil – často kladené dotazy

Odie's Oil FAQ

Opakovaně dostáváme dotazy ohledně produktů Odieʹs Oil. Proto jsme se rozhodli na ně odpovědět zde na blogu pro lepší a rychlejší dostupnost. Uvádíme zde jak typy a postupy, tak všeobecné dotazy na vhodnost použití, funkčnost a kvalitu produktů Odies. Věříme, že zde najdete odpovědi a všechny potřebné informace. A kdyby ne, neváhejte nás kontaktovat telefonicky nebo emailem.

Všeobecné dotazy

Obsahují produkty Odie’s nějaké škodlivé látky?

Ne! Nejsou tam žádné škodlivé chemikálie, rozpouštědla, škodlivé těkavé organické sloučeniny, ani tvrdidla.

Čím jsou produkty Odie’s speciální?

Veškeré produkty Odieʹs jsou zcela odlišné než ostatní produkty dostupné na trhu. Neobsahují žádná rozpouštědla, jsou netoxické, potravinářský nezávadné a vhodné pro styk s potravinami. Je to mix olejů a vosků, finální povrchová úprava dřeva a stabilizátor. Povrch může být zbroušený až do úrovně zrnitosti 4000. Odieʹs Oil má světlou jantarovou barvu a konzistenci podobnou medu s příjemnou vůní. Proto je Odieʹs bezpečný pro všechny: děti, zvířata, životní prostředí. Obsahuje přírodní UV inhibitory – poskytuje ochranu proti slunečnímu záření.

Na jaký povrch může být Odieʹs použit?

Finální povrchové úpravy značky Odieʹs mohou být použity prakticky na jakémkoliv povrchu. To zahrnuje dřevo, beton, kámen, mramor, cihlu, kov, plast, kůži i epoxidové pryskyřice.

Mohou být produkty Odie’s použity venku?

Všechny produkty Odieʹs mohou být použity v exteriéru s výjimkou produktů Oxi a Dark. Při úpravách vnějších projektů obzvláště velkých například terasa, doporučujeme Vám nejdříve nanést vrstvu Super Penetrating Oil a potom následně vrstvu Odieʹs Oil.

Jaký druh ochrany poskytují produkty Odieʹs?

Materiálům poskytují přirozenou UV ochranu, jsou vysoce vodoodpudivé a produkty Odie’s jsou klasifikovány jako nehořlavé.

Jak mohu čistit věci, které jsou upravené produkty Odie’s?

Existují 2 různé způsoby čištění věcí, které jsou upraveny produkty Odie’s:

  • Můžete smíchat ocet a vodu v poměru 1:10 a tímto čistit použitím bavlněné utěrky.
  • Čištění pomocí mýdlové vody, ale pamatujte na vypláchnutí všech zbytků mýdlové vody a potom to vytřít dosucha.

Kdy je třeba obnovit „finiš“?

Frekvence údržby záleží na způsobu použití v interiéru nebo v exteriéru, od okolního prostředí, vytíženosti povrchu. Obnovit povrch byste měli, když si všimnete, že začíná být fádní. Mnoho zákazníků to nepotřebuje mnoho let, ale to záleží na způsobu používání. Na navrácení lesku prostě potřebujete nanést jednu tenkou vrstvu originálního Odie’s Oil, vmasírovat ho do povrchu, nechat to vsáknout 45 minut a důkladně setřít – „buff it off“.

Mohu použít Odie’s Oil na mořidlo nebo jiný druh povrchové úpravy?

Ano, ale nejlepší je používat produkty Odie’s přímo na dřevo, čímž se zajistí průnik do dřevních vláken a vytvoří se účinná vrstva proti vodě a skvrnám. Také, na tónování je nejvhodnější použít produkty Odie’s.

Jak dlouho vydrží Odie’s po otevření?

Produkty Odie’s začnou po otevření oxidovat. Bloxygen nebo jakýkoli jiný druh konzervátora se používá na zpomalení tohoto procesu. Pokud při opětovném otevření lahve po nějakém čase najdete na povrchu tvrdou vrstvu, zbavte se jí a použijte zbytek obsahu. Když už je Odie ‚s zcela ztvrdlý, nedá se už dále používat.

Jaké a kdy použít produkty?

Tématu výběru produktu jsme se speciálně věnovali v článku Odie’s oleje – druhá část – výběr produktu Pro přehlednost však uvádíme základní rozdíly a použití jednotlivých produktů

Kdy mám použít Odie ‚s Super Penetrating Oil?

Odie’s Super Penetrating Oil se používá tam, kde potřebujete extra stabilizaci nebo potřebujete pokrýt velké plochy. Má řidší konzistenci oproti Odie ‚s Oil, ale stejně poskytne ochranu a lesk. Pro lepší ochranu, hlavně venku, doporučujeme nejprve nanést vrstvu Odie’s Super Penetrating Oil a následně přidat vrstvu Odie’s Oil.

Jaký je rozdíl mezi máslem a voskem (Butter a Wax)?

The Wax je tradičním tvrdým voskem, který se obvykle používá jako poslední vrstva pro dosažení extra ochrany. Stejně lze použít i samostatně. Rádi ho používáme na světlé dřevo, aby si udrželo svou barvu. The Butter je hybridem mezi voskem a olejem, má jemnější konzistenci. Používá se jako základní vrstva a pomocí něj dosáhnete dodatečnou ochranu a extra lesk. Stejně jako vosk, jej lze použít i samostatně.

Mám použít máslo nebo vosk?

Vosk se používá v malých množstvích pro dosažení další ochrany a lesku. Máslo poskytuje ochranu, základ a lesk. Oba produkty se dají používat samostatně, ale doporučujeme je kombinovat s Odie’s Oil jako přídavné vrstvy pro vyšší ochranu a lesk.

Mohu mixovat pigmenty do produktů Odie’s?

Samozřejmě. Můžete používat jakékoliv pigmenty kompatibilní s oleji, doporučujeme však Mr. Cornwall’s Creative Colours.
Doporučujeme používat s Odie’s Oil nebo Odie’s Super Penetrating Oil.

Jak mám používat pigmenty Mr. Cornwall’s Creative Colours?

Můžete si vytvořit svůj vlastní odstín pomocí produktů Odie’s. Pigmenty Mr. Cornwall’s Creative Colours přimícháte přímo do produktů Odie’s.

Doporučujeme na pigmentovaná používat pouze originální Odie’s Oil – Universal Finish nebo Super Penetrating Oil. Pro vytvoření barevného finiše na bázi oleje si odlijte část z Odie’s Oil Universal Finish nebo Odie’s Super Penetrating Oil do míchací nádoby, přidejte požadované množství pigmentu a intenzivně míchejte, aby se všechny složky pořádně a rovnoměrně promíchaly. Aplikujte jako klasický Odie’s Oil. Jelikož jde o váš vlastní barevný odstín, doporučujeme ho nejdříve vyzkoušet na malém kousku a až po dosažení požadované intenzity barev aplikovat na celý kus.

Proč je vosk takový tvrdý?

The Wax je tradiční tvrdý vosk, takže takový má být. Na aplikaci potřebujete vyškrábat jen malé množství.

Odie’s na dřevě

Potřebuji brousit mezi jednotlivými vrstvami?

Není třeba broušení povrchu mezi jednotlivými vrstvami. Jednoduše to zapracujete do povrchu pomocí padu (typu scotch-brite apod.), Necháte odležet přibližně hodinu, pak důkladně setřete a opakujete tento proces dalšími vrstvami oleje, másla nebo vosku, případně jejich kombinací.

Jaká je doba zrání při aplikaci na dřevo?

Doba zrání pro většinu dřevin je 2-3 týdny, přičemž ořech vyžaduje 3 týdny. Je velmi důležité dodržet čas zrání pro dosažení optimálních výsledků. Tohle je doba kompletního vyzrání olejů. Pro běžné používání, jako je například umístění nábytku na podlahu stačí 72 hodin od poslední vrstvy.

Kdy mohu začít používat výrobky po aplikaci produktů Odie’s?

Víte je používat okamžitě, pouze dbejte na to, aby se na povrch nedostala žádná tekutina až do doby úplného vyzrání. Po 72 hodinách jsou povrhy ošetřené produkty Odie’s již odolné pro běžné používání.

Jak dosáhnu vyšší lesk?

Lesk závisí na kvalitě přípravy podkladu a použitého stupně zrnitosti. Čím je zrnitost nižší, tím je povrch matnější. Při vyšší zrnitosti je i lesk vyšší. Nezapomínejte při broušení nevynechat ani jeden stupeň zrnitosti aby byl povrch dokonale připraven pro aplikaci a zamezili jste vzniku drobných rýh a škrábanců.

Návod na použití produktů Odies

Tipy a instrukce pro použití Odie’s Oil, Odie’s Dark Oil a Odie’s Oxi Oil

  • Nádobu protřepejte nebo promíchejte, protože se přísady mohou časem usadit.
  • Potřebné nástroje: Jemná netkaná podložka (pad)/ Čistý bavlněný ručník (Buff Off)
  • Pomocí padu, štětce, rukou, nebo hadrem zapracujte produkt na povrch. Vtírání, vmasírování finiše do povrchu pomáhá jeho aplikaci a zlepšuje použití a kvalitu finálního povrchu
  • Po zapracování produktu jej nechejte 10 minut až 3 hodiny schnout (v závislosti na použitém produktu a povrchu, na který se aplikuje). Když povrch absorboval olej a zdá se být suchý na omak, aplikujte více oleje. Opakujte proces dokud není dřevo zcela nasycené. Když kus, se kterým pracujete již nevstřebává olej a ten zůstává na povrchu ve všech jeho částech, pak je už dřevo plně nasycené olejem.
  • Nyní, když už máte plně nasáklý kus, odložte jej bokem a nechte finiš „usadit se“ po dobu alespoň 40 minut. Můžete čekat déle, až do 8 hodin. Pamatujte si ale, že čím déle čekáte, tím těžší to bude setřít (výsledky se budou lišit).
  • S výrobkem lze manipulovat téměř okamžitě po setření oleje, nicméně doporučujeme, abyste před použitím nechali schnout alespoň 72 hodin (pokud víte, že kus bude vystaven vodě nebo tekutinám, doporučujeme mu pro dosažení nejlepších výsledků nechat dva týdny vytvrzovat)
  • Stejnými jednoduchými kroky výše lze aplikovat další vrstvy produktů Odies. Doporučujeme mezi vrstvami počkat 24 hodin.
  • Pro epoxidové pryskyřice doporučujeme použít méně oleje než na dřevo – postupujte stejným způsobem.
  • Při aplikaci na beton je počáteční vytvrzení mnohem rychlejší – povrch lze ve většině případů použít za 8 hodin.
  • Při opravách nebo opětovném nátěru stačí před použitím 10 hodin vytvrzení.

ODIES UNIVERSAL OIL – jak se aplikuje

Tipy a techniky pro použití Odie ‚s Wood Butter a Odie‘ s Wax

Oba produkty mohou být samostatně použity jako finální úpravy. Dodají dřevu jejich unikátní lesk a odolnost.

JAK SE APLIKUJE ODIES WOOD BUTTER

Jak se aplikuje Odies Wax

Použití Odie’s Wood Butter pro zamezení prasklin a trhlin ve dřevě

Odieʹs Wood Butter může být použit na vlhké dřevo spolu s Odieʹs Oil nebo Odie’s Oxi Oil jako stabilizátor dřeva. Při používání Odie’s Wood Butter ve spojení s Odie’s Oil, víte připravit vlhký kus do jeho finální podoby a použít přitom Odie’s Wood Butter ke zredukování prasklin a radiálních trhlin v daném kusu. Pro lepší výsledky, vyzkoušejte následující techniku:

Aplikujte Odieʹs Oil, dokud není úplně nasycen bez vtírání.
Potom aplikujte vrstvu Odieʹs Wood Butter jako vrchní nátěr.
Odložte kousek stranou mimo slunečního záření ve stabilním prostředí, dokud dosáhne rovnovážné vlhkosti.
Nakonec aplikujte znovu vrstvu Odieʹs Oil, Odieʹs Oxi Oil nebo Odieʹs Super Penetrating Oil k reaktivaci finální úpravy a setřete zbytek finiše až do dosažení požadovaného lesku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *