Sprej na plast

Sprej

Otázka

Dobrý den,

u sprejů neuvádíte jaký použít základ. Jedná se mi o aplikaci na plast a kov. Existuje univerzální základ, který můžu použít? Kov je trochu zrezavělý, ale budu jej obrušovat.

 

Odpověď

Na kov

Na kovy je určen originální základový sprej Motip Industry http://dopler.eu/spreje/univerzalni/1162-motip-industry-sprej-ral-zaklad-sedy-500-ml.html Lze však použít i jiný akrylátový základový sprej, nebo plnič. Spreje Motip Industry se vyznačují vysokou plnivostí, co umožní dokonale překrýt podklad již v jedné vrstvě a barva nemá tendenci stékat. Rovněž je využíváno kvalitnější pojivo, než u hobby sprejů a proto sprej rychleji zasychá a vytváří hladký, lesklý povrch.

Spreje Motip RAL Industry jsou oblíbené nejen u konstrukčních firem a lakoven, ale i modelářu. Právě kvůli dobrému krytí, široké škále odstínů a rychlému zasychání. Sám jsem tomu nechtěl věřit, ale rozdíl zda na model letadla nastříkáte celý sprej nebo jenom polovinu (pokud dobře kryje, co u Motip RAL Industry není problém), hraje velikou roli v hmotnosti letadla.

Na plast

Na plasty je nutno použít speciální základ na plasty http://dopler.eu/spreje/specialni/1390-zaklad-na-plasty-transparentni-sprej-400ml.html bez něj se v 90% bude barva z plastu olupovat. Kov a plast jsou dva dost odlišné materiály. Plasty svým povrchem a chemickou vazbou neumožňují dostatečnou přilnavost barev, až už základových nebo vrchních. Základ na plasty je však speciálně navržen, aby dokázal na pastu vytvořit můstek pro aplikaci dalších barev. Dokonale přilne na plast a nedovolí aby se následný nátěr olupoval. Některé plasty je možné přestříkat i bez použití základu na plasty, jeho použitím však nic nezkazíte.

Univerzální

Vhodným základem na plast i barva Galvinol. Vyrábí se také ve spreji. Tuto základovou barvu lze použít i na kov, nemá však dostatek antikorozních pigmentů pro vytvoření dokonalé ochrany. Používá se hlavně na lehké kovy jako zinek, hliník, měď, ale je vynikající i na plasty a dokonce sklo.

 

Jak správně aplikovat barvu ve spreji se můžete přečíst zde.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *