Nátěr na betonovou podlahu co vydrží

Barva na podlahu

Otázka?

Hezký den. Poraďte mi barvu na podlahu v garáži a dílně autoservisu, která vydrží déle než rok. Zkoušel jsem Izoban, Balakryl, Betex a všemožné jiné, ale vydrží tak rok než se začnou olupovat nebo špinit. Rád bych barvu natřel a měl na delší čas pokoj. Vím, že budu muset staré nátěry obrousit, ale s tím počítám. Jak musím připravit podklad? Našel jsem u Vás na eshopu Unikaryl, a že má atest pro vodorovné dopravné značení. Je tato barva vhodná?

Odpověď

Dobrý den.

Máte pravdu, barev na beton a betonové podlahy je spousta. Ne všechny jsou však určeny pro zátěžové povrchy. Je nutno rozlišovat pro jaké účely je natíraný povrch používán. Je rozdíl zda se jedná o sklep, garáž, balkon nebo jak u Vás, podlahu v autoservisu. Rozdíl je hlavně v zatížení a odolnosti. Barvy pro „domácí“ použití jako ty, které zmiňujete, mají menší zatížitelnost a odolnost vůči chemikáliím. Profesionální barvy se vyznačují vysokou tvrdostí, odolností vůči vodě, rozpouštědlům a ropným látkám.

Barva Uniakryl má atest pro VDZ. Pro podlahu v autoservisu však není optimální. Vytváří matný povrch a ten se může časem začít špinit. Jinak má vynikající vlastnosti při použití právě pro VDZ jakou jsou čáry, značení parkovišť nebo i podlahy ve sklepě a na balkónu. Rychle schne, je velice tvrdá a proniká do podkladu tak slouží i jako penetrace (ředění 1:1 s ředidlem C6000)

Barva na vodorovné dopravní značení

Pro dané zatížení doporučuji volit daleko odolnější barvu, a to dvousložkovou epoxidovou. V našem sortimentu máme s vynikajícími vlastnostmi barvy Chemolak S2322 pololesk, Chemolak S2321 lesk a Franchi&Kim A0425. Obrovskou výhodou je, že barvu lze natónovat do všech RAL odstínů a podlahu tak přizpůsobit dle požadavků zákazníka. Tato barva je odolná vůči chemikáliím a rozpouštědlům, je lesklá, snadno omyvatelná a extrémně tvrdá.

Pro nátěry prostor, kde je nutno eliminovat zápach z rozpouštědlových barev máme v nabídce i barvu Floor Expert EP310W, která se vůbec neředí, nebo jen minimálně vodou. Nejedná se však o barvu na bázi vody, ale čistou epoxidovou s minimem rozpouštědel. Barva je vhodná i pro střední zátěž a ve spojení s penetrací Floor Expert EP101 je vynikající i pro výrobní haly a sklady.

Zapomeňte na jeden nátěr

Pán se nakonec rozhodl aplikovat barvu F&K A0425. Přecházela tomu ještě další komunikace, obroušení podlahy, částečné vyrovnání a penetrace základovou barvou (beton byl již v dost špatném stavu). Je to již více než rok a po opětovné komunikaci barva zatím nemá jedinou prasklinu, myjí ji průmyslovým čističem a nejeví skoro žádné známky poškození.

Je však nutno říci, že takto odolný povrch nelze dosáhnout jen takovým natřením kdejakou barvou. Barva musí být určená na podlahy, tj. musí mít vyšší zatížitelnost. Před časem jsme řešili nespokojeného pána (nebyl to však náš zákazník) a stížnost na barvu Uniakryl. V prodejně kde kupoval mu poradili ať beton natře jednou a to stačí. Že barva je tak kvalitní, že to vydrží. Jenže se nikdo nezajímal o stav betonu a nikdo nevysvětlil pánovi, že jedna vrstva barvy Uniakryl je jiné, než jedna vrstva syntetické barvy na plot. A proč? Barva musí mít zkrátka daleko větší tloušťku, než standardní barvy. Je to z důvodu odolnosti vůči poškození vyšší váhou. Například autem v garáži. V jedné vrstvě si však barvu může dovolit aplikovat pouze ten kdo má vysokotlaké zařízení. A těch asi moc není 🙂 Pokud s barva natírá, je nutno aplikovat vždy nejméně dvě vrstvy. Jendu penetrační zředěnou ředidlem C6000 v poměru 1:1. A hlavně nechat řádné vyschnout.

Lze říct, že tento postup platí obecně pro všechny podlahové nátěry. Pouze v jedné vrstvě nevydrží asi žádný nátěr aplikovaný válečkem nebo štětcem.

Příprava betonu

Není beton jako beton. Na to, aby se dal beton natírat, musí být vyzrály. Pro nové betony to značí alespoň 3 měsíce. Pokud se rozhodnete natírat nový, nevyzrálý beton, upozorňujeme, že máte jen velice malé procento úspěšnosti (POZOR: existuje barva i pro tento případ, v tomto článku je však řešit nebudeme). Nový beton se k barvám na podlahy chová velice agresivně a poškozuje je. I proto se stává, že za několik měsíců se barva začne olupovat nebo se vytvoří barevné fleky/mapy.

Betonová podlaha musí být samozřejmě čistá, bez olejových fleků a nesmí se drolit/loupat/praskat. Nesmíme povrch ani kletovat (potřít směsí cementu a vody) ani poprašovat cementem, barva by se spojila s ním, a ne s vlastním betonovým povrchem.

Případné nerovnosti vyspravíme betonovou stěrkou a necháme řádné vyschnout.

Barva na podlahu – 1. krok, základní nátěr

Když už jste se rozhodli k nátěru betonoví podlahy, zakoupili kvalitní barvu, připravili povrch a našli si čas na natírání, určitě nechcete nátěr provést ledabyle. A proto je zapotřebí dbát na preciznost již od prvního kroku. Jinak se časem můžou objevit problémy.

Prvním krokem je penetrační, nebo-li základní nátěr, Ten se vytváří s barvy samotné (vyšší ředění) nebo samostatnou základovou barvou. Nelze obecně říct, která varianta je lepší. Jsou barvy, pro které základ ani neexistuje. V tomto kroku dbejte na to, aby barva měla správnou hustotu. Aby povrch penetrovala, a aby nezůstávala na povrchu jako krycí nátěr. Penetrační barva proniká hluboko do podkladu, zpevňuje jej a vytváří vhodný podklad pro vrchní nátěr. Barvu roztíráme válcem s nízkých vlasem, například velour. Tento váleček je speciálně vhodný i pro dvousložkové barvy. Nízký vlas zajistí kvalitnější roztírání a sníží spotřebu barvy.

U dvousložkových epoxidových barev máte na výběr zvolit speciální základní barvu, nebo jako penetraci použít vrchní. V obou případech se barva ředí ředidlem S6300 od 30% do 50%.

U barvy Floor Expert EP310W je možno první nátěr ředit 10% vodou a tím vytvořit penetrační nátěr pro méně savé povrchy nebo nový, vyzrálý beton. V případě aplikace na starý, prašný povrch, doporučuji použít přímo penetraci Floor Expert EP101.

Barvu je nutno nechat řádné vyschnout dle návodu.

Barva na podlahu – 2. krok, finální nátěr

Beton je vyzrálý, vyrovnaný opatřený základním již vyschlým penetračním nátěrem. Druhá vrstva nátěru je velice důležitá pro odolnost a tvrdost. Druhý nátěr se provádí již neředěnou nebo jen velice málo naředěnou barvou. Tím se vytvoří dokonalý povrch, hladký, souvislý a hlavně odolný. Tento nátěr vždy provádějte s časovým odstupem po první vrstvě dle technické dokumentace k použité barvě. Zajistíte si rychlé vyschnutí v celém objemu a barva bude rychleji zatížitelná.

Doporučené barvy pro nátěry podlah

Chemicky odolné: Chemolak S2322 pololesk, Chemolak S2321 lesk, Franchi&Kim A0425, Floor Expert EP310W

S vysokou odolností: Uniakryl (barva má certifikaci pro vodorovné dopraní značení)

Pro běžné zatížení: Betona 

26 Komentářů

  1. Barbora

    Dobrý den,

    potřebuji natřít podlahu cca 220m2, beton je velmi vyzrálý. Kolik m2 je možné natřít z 1 kg barvy při použití obou vrstev, penetrace + vrchní nátěr.
    Mnohokrát děkuji, B.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den paní Barboro.
      Každá barva na jinou vydatnost. O kterou barvu máte zájem?

  2. vladimir

    dobry den, prosim o radu: chystam se udelat betonovou podlahu do kreativni dilny, mate v nabidce nejakou penetraci, kterou se zbroušena beton. podlaha da napustit a pak jiz pouzivat s tim, ze bude odolna proti beznym rozlitinam kafe atp. Optimalne kdyby se nater dal take probarvit ve stylu lazury… Diky!

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      dovoluji si upozornit, že penetrace má úplně jiný charakter a funkci, než potřebujete. Pokud požadujete ochranu povrchu, musíte volit ochranný nátěr, nikoli samotnou penetraci. Ta slouží pouze k předúpravě povrchu, snížení a sjednocení nasákavosti a ke zlepšení jeho soudržnosti.
      V testování máme produkt, který je pro vás vhodný. Jedná se o speciální bezbarvý, transparentní epoxidový nátěr. Lze jej probarvovat pigmenty pro epox a pur systémy. Bohužel, tento produkt zatím není určen k prodeji, bude tak za měsíc až dva. Až proběhnou testy, odzkouší se vlastnosti a udělá se zátěžová zkouška.
      Zatím první testy dopadly dobře, s materiálem se pracuje fantasticky, zasychá během 30-60 minut, probarvení transparentním i metalickým pigmentem se povedlo na jedničku. Už jen zkouška tvrdosti a odolnosti a může jít do prodeje. Budu Vás informovat.

  3. Tomáš Talíř

    Dobrý den postavil jsem nový autoservis s podlahou 25 beton lešteny včera dokončeny zajima me jak mam postupovat abych nedopadnul jako ve stare dilně mapy diry odlupy… moc dekuji za odpovď

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Leštěný, tj. kletovaný beton má speciální úpravu aby se nemusel natírat. Je vysoce odolný, tvrdý a hlavně nenasákavý. Barvy se z něj budou olupovat. Na kletované betony se aplikuje každých pár let leštící polyuretanová emulze, nikoli barva. Samozřejmě je možné ji aplikovat, ale s nejistým výsledkem. Tento druh betonu má strašně nízkou přilnavost a PU emulze dělá jakousi bariéru mezi betonem a barvou samotnou.

  4. Konečný

    Dobrý den,
    Potřebuji poradit jaký nátěr vyzrálé betonové podlahy do garáže. Jezdím často v zimě a bydlím v horském prostředí a podlaha je často od mokré soli.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den pane Konečný,
      předpokládám, že beton není prašný a je pevný. Sůl je bohužel velice agresivní vůči každé barvě. Doporučuji použít výhradně epoxidovou barvu a nátěr provést v několika vrstvách, aby se docílilo dostatečné vrstvy, která bude jak mechanicky, tak chemicky odolná. Běžné syntetické barvy takové agresivní prostředí nevydrží. Barva Uniakryl sice jo, ale pouze za dodržení podmínek pro VDZ a to pak již vytváří dost hrubý povrch, proto bych volil epoxid. U barvy Floor Exper EP310W určitě dodržet vydatnost 0,2kg/m/1 vrstva. Nátěr provést ve dvou vrstvách. Pro barvu F&K A425 doporučuji provést jeden penetrační nátěr a pak dva již standardní.

  5. Patrik

    Chtel jsem se zeptat mame stary bazen natreny izobanem,napoled jak se natrel tak rano vznikly takove bublinky da se to nejak opravit nebo jaly by byl nejlepsi postup

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den Patriku,
      chápu správně, že bazén byl natřen Izobanem a vy jste natřel další vrstvu?
      Bublinky vznikají jako důsledek rychlého povrchového zaschnutí a následného ůniku ředidla z pod povrchu. Často, když se barva aplikuje při teplotách kolem 30°C, tak se to může stát. Podobně to platí, i když se barva natírá navečer a nestihne povrchově zaschnout na dotek (tato doba je většinou v technickém listu). To se můžou objevit tečky a kolečka jako důsledek vlhkosti.

      Povrch doporučuji obrousit, odstranit prach, odmastit a opětovně natřít.

  6. Adam

    Dobrý den, momentálně stavím dílnu a mám betonový základ cca rok starý a bez kazů a prasklin. Potřebuji ale velice odolnou barvu která vydrží přesunování těžkých břemen a nevyštípne se pokud na ní spadne např kladivo. V dílně pracuji se dřevem a ocelí takže bych uvítal hlavně snadné očištění a odolnost proti otěru a jiskrám. Děkuji

    1. Kristýna

      Dobrý den, já můžu jako velmi odolnou variantu doporučit nátěrovou technologii SolidLux. Jedná se o novinku na trhu. Tyto barvy jsou vytvrzovány expozicí UV světla a jsou vytvrzeny v řádech pár minut. Poté jsou ihned odolné vůči zátěži (chemické i mechanické) a vydrží déle než standardní nátěry.

  7. Jozef Fraštia

    Dobrý den,idem robit rekonštrukciu podpivničenej miestnosti podlaha beton s cementovým poterom ktorý sa rokmi vydroluje.Preto ho chcem osekat vyliat nivelakom max do pol cm,povyschnuti natriet kvalitnou epoxy farbou.Nechcem davat dlažbu z dovodu poškodenia podlahy,bude sa tam vykonavat manualna činnost.Dakujem za radu.

    1. Vladimír Božik

      Dobrý den.
      Předpokládám, že podlaha není vlhká a beton se drolí jen stářím.
      Při nižším zatížení není nutno používat vysoce odolné, dvousložkové barvy. Osobně se přikláním k jednosložkovému Uniakrylu. Barva je s atestací pro vodorovné dopravné značení, a když vydrží několik let na cestách, tak zde bude záležet pouze na kvalitě podkladu.
      Barva se nanáší min. ve dvou vrstvách. První, penetrační se ředí ředidlem C6000 v poměru 1:1. Druhá vrstva se ředí již dle způsobu aplikace cca 5-15% stejným ředidlem. Pro vyšší odolnost je možné aplikovat ještě třetí vrstvu.
      Pokud však z důvodu chemické a mechanické odolnosti chcete použít epoxidovou barvu, můžete zvolit S2321 nebo S2322 od Chemolaku. Je na Slovensku lépe dostupná než Franchi&Kim. Epoxidové barvy mají mnohem vyšší tvrdost než Uniakryl a lépe odolávají vlhkosti.

      Každopádně nivelační hmota musí být řádně vyschlá, aby nedošlo k reakci s barvou.

  8. Šimon Kobský

    Dobrý den jakou barvu mám použít do firmy,když je tu vysoké zatížení podlahy beton je vyzrálý a jen natřít .Děkuji za odpověd.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      můžete prosím upřesnit co ve vašem případě značí vysoké zatížení? Na firmě máme celou prodejnu i sklad natřenou dvousložkovou epoxidovou barvou – Franchi&Kim A0425. Standardně se tu pohybuje paletový vozík s váhou cca 700kg, paletové regály jsou na dvě patra, občas se čistí fleky acetonem. A zatím barva (4 roky) odolává bez nejmenšího poškození. Dvousložkové barvy jsou obecně s nejvyšší odolností. Pokud však potřebujete zatížení ve stylu velkých výrobních hal, tj. několik tun, tak bych doporučoval přímo epoxidovou stěrku, nejen barvu.

  9. Berenika

    Dobrý den, chci v domě ve sklepech a v sušárnách natřít podlahy, jaké barvy doporučujete?

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      děkuji za dotaz. Potřebuji však více informací. Jaký je to materiál, v jakém je stavu? Je již podlaha něčím natřena? Je podlaha dobře izolovaná nebo může prosakovat vlhkost?
      Děkuji za upřesnění

  10. M V

    Dobrý den,

    chtěl bych si vymalovat garáž, která slouží jako i autodílna, tak, aby stěny byly odolné otěru/vodě a dále natřít betonovou podlahu, uvedený produkt výše skrze odkaz nelze dohledat.
    Máte nějakou alternativu?

    Děkuji.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      děkujeme za upozornění na nefunkční odkaz. Opravili jsme jej. Barvu lze objednat přes eshop nebo emailem. Jen si musíte vybrat odstín.

  11. Marie

    Dobry den, je mozne pouzit barvu na beton na podlahu s podlahovym vytapenim? Dekuji za odpoved.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      na podlahu s vytápěním doporučuji použít epoxidovou barvu. Má odolnost přes 100°C a je trvale elastická. Syntetické nebo akrylové barvy můžou vlivem střídání teplot křehnout a praskat.

  12. Valerie

    Dobrý den, potřebuji radu ohledně výběru barvy na beton na chodbě v bytu. Co doporučujete ? Děkuji vám za odpověď.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      chodba v bytě má nízké zatížení, tak jestli je povrch soudržný, bezprašný a čistý, můžete jej rovnou natřít. Z důvodu omyvatelnosti a jednoduchosti nátěru doporučuji barvu Betona. Je jednosložková, lehce se natírá, rychle schne a finální povrch má hezký, lesklý vzhled.
      Pokud potřebujete vyšší odolnost, nebo extra rychlou zatížitelnost, zvolte barvu Franchi&Kim A425.

  13. Tibor

    Chel by som omalovat panelovy byt postrhnuti tapiet.aky typ farbyy ste mi odporucily- ay to po vymalovani vyzeralo pekne.dakujem

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Záleží v jakém stavu bude podklad po stržení tapet. Pokud bude poškozený, nerovný nebo popraskaný, doporučuji jej spíše opravit, vystěrkovat, následně napenetrovat a vymalovat. Vynikající barva je například Helios Spektra Extra. Je nádherně bílá, dobře kryje a má vysokou paropropustnost.
      Pokud plánujete povrch hned přemalovat bez oprav, pak bych volil barvy typu Het Brillant P, Q nebo R. Jsou to barvy, které dokážou zakrýt nerovnosti a mají vynikající přilnavost na různé materiály.

Přidávání komentářů není povoleno.