Jak se zbavit skvrn na varné desce

Otázka:

Dobrý den,

před 4měsíci jsme si nechali udělat novou kuchyňskou linku s novými spotřebiči, tedy i novou varnou deskou. Varnou desku máme kombinovanou (2 plotýnky sklokeramické a 2 plotýnky indukční). Ačkoli varnou desku čistím houbičkou po každém vaření, mám na desce fleky, které působí jako zapečené do desky a nedaří se mi je vyčistit. Prosím, nevíte co použít?

Varná deska

Odpověď:

Dobrý den. Jsem ráda, že jste se na nás obrátila  pro radu.

Vyčistit sklokeramickou či indukční varnou desku někdy bývá velmi složitý úkol. Ne každý čistící prostředek si dovede poradit s mastnotou, prachem a vysokou teplotou, která vše, co nechcete, dokonale zapeče do povrchu desky. Vezmu to, jak se říká „od Adama“ a pokusím se dát Vám rady, jak si desku zase vyčistíte.

POZOR, tudy cesta nevede!!!
I když chcete mít varnou desku krásně čistou, není řešení vzít si na to drátěnku či dokonce ostré předměty. Tím by jste si tak akorát desku nenávratně poškrábala a do vzniklých (mikroskopických i velkých) rýh by se daleko snadněji usazovaly nečistoty. Za čas by Vás čekala výměna varné desky za novou.

Je nutné čistit varnou desku ještě horkou?
Standardně nikdo z nás nečistí varnou desku ještě když je horká, ale až po jejím vychladnutí. Což je  bez problémů možné, až na jednu výjimku. V případě, že se Vám podaří na desce roztavit plastový předmět, fólii nebo potravinu s cukrem, je potřeba to okamžitě odstranit z varné desky, dokud je zóna ještě horká, pomocí čistící škrabky (například má tato škrabka i zatažitelnou čepel). Škrabka, která je k tomuto čištění vhodná, varnou desku nepoškodí, protože se přikládá pod úhlem a jen po desce klouže. Škrabky je důležité udržovat s ostrým ostří, avšak doporučuji čepele měnit za nové místo broušení stávající čepele – předejdete tak nerovnému ostří.

Varná deska zase jako nová? Je to vůbec možné?
Ano, opravdu se toho dá dosáhnout. Jakmile je  varná deska chladná, naneste na ní vhodný čistící prostředek a pomocí hadříku ji vyčistěte. Poté plochu desky omyjte vodou a pomocí papírové utěrky nebo látkového hadříku varnou desku vysušte a vyleštěte.
Snadno se to píše, ale hůř se to dělá. Obzvlášť je problém najít správný čistící prostředek.Vhodných je dost, ale ne každý, který jsem vyzkoušela fungoval na odolnou špínu a skvrny.  Já osobně mám velmi dobré zkušenosti s výrobky firmy HG, které na varnou desku používám již několik let. Na již zmíněnou odolnou špínu a skvrny, tedy i na fleky, které chcete odstranit je vhodný (a opravdu funguje) HG intenzivní čistič varné desky. Tento čistič je opravdu určený na urputnější špínu. Samozřejmě se nic nestane, když jej budete používat po každém vaření, ale je to zbytečné a také neekonomické. Pro běžnou údržbu varné desky je vhodnější HG každodenní čistič varné desky, který má na časté používání také přizpůsobené balení. Je tedy větší (500ml) a pro lepší nanášení je vybaven rozprašovačem. Oba výše zmíněné produkty pro čištění jsou vhodné pro sklokeramické, indukční, plynové a skleněné  varné  desky. A jako bonus ještě příjemně voní.

 

 

2 Komentářů

  1. Vladimír Božik

    Dobrý den,
    kolegyně psala tento článek na základě vlastních zkušeností. Doma na varnou desku taky používám tyto čističe. A ano, můžete každodenní použít i na skleněnou zástěnu. Odstraníte mastnotu, fleky a sklo se bude nádherně lesknout. Hornbach má ceny dle vlastního ceníku, pak se lehce dává sleva 20% 🙂 Samozřejmě je možný i osobní odběr na prodejně v Ostravě Mariánských Horách. Jen předem vytvořte na eshopu objednávku a zboží Vám připravíme k vyzvednutí.

    Na spáleniny v troubě doporučuji použít trochu odlišný výrobek, a to HG čistič na trouby a grily http://dopler.eu/cistici-prostredky/hg/kuchyne/1235-hg-cistic-na-trouby-a-grily-05l.html Tento výrobek rozpouští připálené zbytky. Dobré je povrch předem nahřát, zvýší se tak účinek čističe.

    S pozdravem

    Vladimír Božik

  2. Alena

    Dobrý den,
    na varnou desku jsem používala cif, nebo něco obdobného. Dala jsem na článek a zakoupila si v Hornbachu HG intenzivní čistič. V Hornbachu stojí podstatně víc než máte na webu. Je u Vás možný i osobní odběr? Dost mne překvapilo, že dokázal očistit i skvrny, na které cif nestačil. Musím ještě vyzkoušet i ten obyčejný čistič. Můžu jej použít na skleněnou zástěnu za varnou deskou? A můžu taky yen intenzivní použít na spáleniny v troubě?
    Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *