Čištění kuchyňských a sanitárních odpadů

Ucpaný odpad zda se jedná o kuchyň nebo sanitární zařízení není nic příjemného. Vlasy, zbytky tuků, jídla, zubní pasty, mýdla. Toto vše způsobuje ucpávání odpadů a případný zápach. Je to velice nepříjemné a dokáže Vám znepříjemnit den. Proto je důležité udržovat odpady čisté a beze zbytků tuků a mastnoty. Na trhu je spousta výrobků, které slibují výsledky. Otázkou je, za jakou cenu. Nejedná se o cenu výrobku, ale o důsledky čištění. Životnost plastového balení z PE a PP materiálu je 50let při provozní teplotě 20°C (čerpáno z TZB-info, odkaz ZDE) a běžném provozním tlaku. Výrobku typu „krtek“ a hydroxid sodný ve formě granulátu se pro správné použití zalévají horkou, nejlépe vařící vodou. Materiál PP i PE má odolnost -40°C až 80°C. Horká voda, používaná na zalití granulátu v odpadu způsobuje jejich degradaci a oslabení stěn trubek. Rapidně se tak snižuje životnost celého odpadního potrubí.

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že tyto přípravky jsou účinné, ale opravdu dokáží poškodit odpad. Stalo se mi to u slabostěnného odpadního kolena, kde asi po 10 aplikacích hydroxidu sodného („krtek“ je taky hydroxid sodný) došlo k takovému poškození teplem a chemií, že voda začala přetékat mimo potrubí a byla nutná celková demontáž odpadu a výměna dílů. Naštěstí, to bylo hned za odpadem a ne někde ve stupačkách nebo hlavním napojení. Po této zkušenosti jsem si zjistil informace o vlivu vysoké teploty na vodovodní potrubí a ihned přestal používat dané výrobky.

Podstatným faktorem není pouze horká voda, ale i bouřlivá reakce hydroxidu s vodou. Jedná se o exotermickou reakci, tj. uvolňuje se další teplo a to může celkově dosáhnout 140-180°C. Jak je tedy ovlivněna životnost potrubí za daných teplot a opakovaném používání hydroxidu? Nejsem chemik, abych dokázal na tuhle otázku přesvědčivě a s klidem odpovědět, ale garantuji, že se podstatně sníží.

 

Prevence

Samozřejmě, že do odpadů nevylíváme zbytky jídla ani mastnotu. Ale ruku na srdce, a řekněte si pravdu. Proti vlasům a větším nečistotám stačí použít sítko. Ale ani to není stoprocentní a velká část nečistot přesto přejde až do odpadu. Časté proplachování větším množstvím vody je dobrý způsobem jak nečistoty poslat dál, je však otázkou času, kde se nahromadí a problém se tak jen posune o kus dál. Asi největším problémem je tuk a mastnota. Jar sice dobře umyje nádobí, ale rozpuštěná mastnota se dokáže usadit v záhybech a spojích trubek. Na ni se pak lehce nabaluje další „materiál“ jako jsou drobné nečistoty a zbytky jídla. Proto v rámci prevence je podstatné občas odpad pročistit i chemicky nebo bio enzymaticky.

 

Dobrá rada nad zlato

Prášek do pečiva, jedná soda, sůl. Rady prověřené časem. A pomáhají. Kdyby to bylo tak snadné, tak výrobci nenazvou hydroxid sodný krtkem, ale místo toho použijí jedlou sodu. Tady jde hodně o peníze. A navíc hydroxid je žíravina a podléhá zvláštnímu skladování, označení a zacházení. Gumový zvon na odpad sice pomůže uvolnit ucpaný odpad, ale nepomůže odstranit tyto nečistoty. Jenom je uvolní a zalití vodou je pak posune i již zmíněný kus dál.

 

Jděte na to chytře

Biologické enzymatické produkty jsou vynikající volbou pro odstraňování zbytků tuků a mastnoty. Nepotřebují ke svému působení teplotu. Působí na základě speciálně vybraných přírodních enzymů a mikrobů, díky čemu nepoškozují povrch a jsou biologicky odbouratelné. Proto jsou tyto přípravky absolutně bezpečné a vhodné pro všechny druhy odpadů a septikových nádrží. Pro správnou funkčnost je nutno tyto enzymy aktivovat a proto se nechá asi na 30 sekund protékat odpadem teplá (teplá, ne vroucí ani horká) voda, a následně po aplikaci se přípravek zalije menším množstvím opět pouze teplé vody. Poté se nechá působit. Vzhledem na to, že se nejedná o bouřlivou chemickou reakci, je nutné nechat přípravek působit delší dobu, nejlépe přes noc.

Doporučený výrobek: HG Tekutý BIO čistič odpadů

 

 

Když je nutno silnější chemie

Pokud se odpad nadobro ucpe a je nutno použít silnější chemie, existují taky možnosti bez použití granulovaného hydroxidu sodného (krtka). Vhodnou volbou jsou tekuté přípravy. PE i PP trubky mají vynikající chemickou odolnost a proto tekuté přípravky můžete nechat působit delší dobu bez nebezpečí poškození povrchu trubek a jejich aplikační teplota je daleko nižší než u granulátu. Standardně se nalije předepsané množství do odpadu, nechá se působit 30 minut a následně se propláchne teplotou (opět teplá, nehrozí poškození trubek) vodou. V případě úporného ucpání je možno přípravky nechat působit přes noc.

Doporučený výrobek: HG Tekutý čistič odpadů

Pro případy beznadějného ucpání odpadů ve vašich kuchyních nebo sanitárních zařízeních, která jsou způsobena zbytku tuků a jídla, vlasů a podobně existuje taky řešení. A není to výměna odpadu 🙂 Společnost HG vyvinula speciální Tekutý DUO čistič odpadů. Je založený na dvou složkách, které se aplikují samostatně. Je nutno však dodržet postup (nejprve se lije složka A, pak B). Přípravek se nechá působit asi hodinu. Samozřejmě, čím delší doba působení, tím větší naděje, že se ucpání rozpustí. Tento přípravek je krajním řešením, pro případy kdy už nic nefunguje. Přípravek můžete nechat působit klidně i přes noc. Opět zde nedochází k zahřívání a tím ani k poškození povrchu trubek.

 

Bezpečnost

Nová legislativa sice označuje markantní většinu chemických výrobků symbolem žíraviny, je však nutno brát ohled na obsah žíraviny ve výrobku. Jedná se o chemické přípravky a proto je na prvním místě bezpečnost. Kvalitní úklidové rukavice jsou takřka nutností.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *