Vyzkoušeli jsme neodymové magnety

Magnety na magnetickou barvu

Hromadí se nám dotazy na vhodný typ magnetů pro magnetickou zeď. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet pár magnetů, vhodných i nevhodných pro magnetickou barvu. Máme dotazy i k jiným výrobcům magnetických barev než máme v nabídce (Dupli Color a Helios Magnetic). Testy jsme prováděli na nabízených barvách. Zda jsou tyto výsledky odpovídající i pro jiné barvy nezaručíme. Záleží vždy od množství a kvality kovového plniva použitého v barvě.

 

Typ nátěru

Protože skoro každý zákazník má jiné požadavky na vzhled a povrchovou úpravu magnetické barvy, přistoupili jsme nejprve k vytvoření vhodného podkladu k testování. Magnetickou barvu lze kombinovat s jinými nátěry (akrylátové a vinylové disperze) a od srpna máme v nabídce i unikátní lak/barvu Primalex Scripto. Vytváří bezbarvý popisovatelný povrch tzv. whiteboard fixy.

Základním nátěrem pro testování jsou tři vrstvy magnetické barvy (i Dupli Color i Helios). Můžete zvolit i pouze dva nátěry, přídržná sila magnetů bude však slabší a záleží i na povrchové úpravě magnetické barvy.

Jednu čtvrtinu vzorku jsme tedy nechali natřený pouze magnetickou barvou, další čtvrtinu jsme přetřeli omyvatelnou akrylátovou barvou Spektra Premium. Tady je obrovskou výhodou omyvatelnost vodou a variabilita s téměř 15 000 odstíny.

Tady většina zákazníků končí. Na zdi je nanesena magnetická barva a finální odstín dle představy. Existuje však i možnost nanést popisovatelný lak Primalex Scripto. Tím vytvoříte popisovatelnou magnetickou zeď v odstínů který požadujete. Takže třetí čtvrtinu vzorků jsme natřeli jako Spektrou Premium tak Primalexem Scripto. Musíme upozornit, že Scripto vytváří hladký povrch, proto magnety drží o trochu hůř, tedy spíš sklouzávají.

Aby jsme testování zakončili něčím zajímavým, poslední čtvrtinu vzorků jsme natřeli pouze Primalex Scriptem. Tedy tři vrstvy magnetické barvy a dvě vrstvy Primalex Scripto.

Vzorek a nátěry jsme nechali řádně proschnout 48 hodin. A můžeme se pustit do testování.

 

Magnety drží, ale ne všechny

Kde koupit magnety? Papírnictví, tam je určitě mají. Správná úvaha, však zlý výsledek. Feritové magnety standardně prodávané v papírnictví, domácích potřebách nebo v malých železářstvích jsou nekvalitní a vhodné maximálně jako magnet na lednici. Je to kvůli kvalitě používaných materiálů a technologii výroby.

Přídržnou sílu magnetů jsme testovali na papíru formátu A4, 80g/m2.

První test

Feritový magnet z papírnictví, válec 20x5mm. Na čisté magnetické barvě udržel 2 listy papíru. Při testování na dalších typech nátěrů neobstál.

Feritový magnet dodávaný k magnetickým tabulím, válec 18×6. Výsledek byl zcela stejný. Na kovu udrží 10 listů papíru, ale pro magnetickou barvu nepoužitelný. Takže taky neobstál.

Dále jsme přistoupili k testování kvalitních neodymových magnetů. Jsou dražší? Ani ne, magnet v papírnictví nás stál 5 Kč, větší dokonce až 20 Kč. A neodymové? Funkční začínají kolem 4 Kč, větší kolem 20 Kč. Takže cenový rozdíl skoro žádný. A výsledek? Rozdíl několik tříd.

Neodymový magnet, válec 10×2,5mm:

Magnetická barva – 8 listů papíru

+ Spektra Premium – 6 listů papíru

+ Primalex Scripto – 6 listů papíru

+ Spektra Premium + Primalex Scripto – 4 listy papíru

Neodymový magnet 10x2,5

 

Neodymový magnet, válec 12x6mm:

Magnetická barva – 10 listů papíru

+ Spektra Premium – 8 listů papíru

+ Primalex Scripto – 8 listů papíru

+ Spektra Premium + Primalex Scripto – 6-7 listů papíru (magnetická barva Helios Magnetic vytváří celkově hladší povrch)

Neodymový magnet 12x6

 

Neodymový magnet, válec 18x5mm:

Magnetická barva – 13-14 listů papíru

+ Spektra Premium – 11 listů papíru

+ Primalex Scripto – 10-11 listů papíru

+ Spektra Premium + Primalex Scripto – 8 listů papíru

Neodymový magnet 18x5

 

Výsledek

Jestli přemýšlíte nad vytvořením magnetické zdi ať už ji necháte natřenou pouze magnetickou barvou (nižší otěruvzdornost), nebo se rozhodnete pro povrchovou úpravu, určitě doporučujeme zakoupit kvalitní neodymové magnety. Určitě se oplatí investovat o korunu navíc a mít magnet, který je kvalitní, udrží seznam k nákupu, namalovaný obrázek nebo technickou dokumentaci.

 

Zajímavé řešení

Na magnetickou zeď lze nanést i tabulovou barvu (doporučuje se vodou ředitelná). Popisovatelná magnetická tabule může být vhodným řešením do dětského pokoje nebo třeba do kavárny pro denní nabídku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *