Penetrace – proč je důležitá

Penetrace,

akrylátová, silikonová, silikátová, hloubková, nano … Proč je jich tolik? Proč je důležité je používat? Nestačí řídká barva?

 

Je spousta penetrací a spousta důvodů proč je použít. Asi tím nejhlavnějším je snížení savosti podkladu. Dennodenně se potkávám s názorem, že penetraci není potřeba, a že se „penetruje“ řídkou barvou. Plní to však účel? Tak na 25%! Řídká barva poslouží na snížení savosti, každopádně však vytváříte další vrstvu barvy na podkladu. Penetrace jsou speciálně navržené emulze, většinou rozpustné ve vodě s nízkou viskozitou a proto dokážou lépe a hlouběji vsáknout do podkladu a nevytváří tím další a další vrstvy. Vzhledem na to, že při malování a natírání se vyžaduje suchý a čistý povrch, tak řídká barva, která má daleko nižší adhezi k podkladu jako penetrace způsobí, že finální vrstva zůstává náchylná k odlupování, na oděr a nevytváří vhodný základ pro pozdější přemalování. Penetrace se postará o snížení nejen savosti podkladu, ale i naimpregnuje daný povrch, odstraní (uzavře) prach a nečistoty a následný nátěr je již aplikován na soudržnou vrstvu, která je dle požadavků zbavena prachu a nečistot.

Rozdíly mezi penetracemi jsou stejné, jako mezi barvami. Na historickou stavbu taky nepoužijete nejobyčejnější akrylátovou barvu. A to platí i pro penetrace. Každá má svoje určení a svoje použití. Akrylátové penetrace se používají pod běžně používané akrylátové disperzní barvy a omítky. Jak bylo řečeno v předešlém odstavci, snižují nejen savost podkladu, ale i například zlepšují soudržnost starších nátěrů a omítek. K dalším vlastnostem se ještě dostaneme. Silikonové a silikátové penetrace jsou určeny pod barvy na stejném základu. Tj. pod silikonovou barvu/omítku použijte silikonovou penetraci, pod silikátovou barvu/omítku silikátovou penetraci. Není to jen výmysl. Má to svoje opodstatnění. Hlavním důvodem je paropropustnost materiálů. Silikonové a silikátové barvy/omítky mají daleko vyšší paropropustnost než akrylát. I když penetrace nevytváří vrstvu, která by byla měřitelná v milimetrech, její paropropustnost se projeví u celkového součtu (zeď+penetrace+barva, nebo kompletní zateplovací systém). Dá se to hravě spočítat, tomuto tématu se budeme věnovat později. Druhým důvodem je stejný základ materiálů. I z důvodu soudržnosti je vhodné používat materiály na stejném základu pojiva. Vytváří se tak lepší adheze mezi materiály a celkový systém je pak odolnější a má delší životnost.

Nátěry na nové omítky, sádrokarton. Tady je i z finančních důvodů penetrace takřka nevyhnutností. V prvním odstavci jsme si řekli o snížení savosti podkladu. Tady se to projevuje nejvíc. Nové omítky, vápenocementové a sádrové patří mezi velice savé materiály. Penetrace sníží jejich savost a tím způsobí zvýšení vydatnosti následného nátěru barvou. Za použití řídké barvy, hned vytváříte vrstvu se sníženou adhezí k podkladu a proto účel penetrace není splněn. Nejedná se však pouze o snížení savosti. Při aplikování penetrace se často stává, že některé místa vsakují penetraci víc, než jiná. Je to proto, že ne celá zeď má stejnou savost. A penetrace dokáže tuto rozdílnou savost podkladu sjednotit, vyrovnat. Následné malování je pak snadnější, nátěr lépe zasychá, nevytváří se skvrny a malba mnohem lépe drží na podkladu. Tyto vlastnosti se projeví hlavně u malování v odstínech, hlavně v tmavších odstínech jako je višňová, červená, pomerančová, tmavě modrá a žlutá. Při nepoužití penetrace se může stát, že i po dvou nátěrech například červenou barvou bude zeď pořád flekatá, a vytvoří se mapy s tmavšími okraji. Bude muset být aplikován třetí a možná čtvrtý nátěr a to je určité finančně náročnější, než první nátěr penetrací.

Hloubková a nano penetrace. Samostatná kapitola. Tyto penetrace jsou určeny pro použití na místech, na které je slabá standardní penetrační emulze. Hloubková penetrace je speciálně navržena pro větší hloubku penetrace podkladu, je vhodná pro několikanásobné nebo starší nátěry. Nebo i v případě, že bylo opakovaně „penetrováno“ řídkou barvou a následně se pak vytvořila vrstva nátěrů, a je nutno zlepšit jejich soudržnost a přilnavost. NANO penetrace je hluboce penetrující přípravek na bázi nanočástic. Chemicky a fyzikálně kotví hluboko v ošetřovaném materiálu. Má velmi dobré penetrační a filmotvorné vlastnosti. Po vytvrzení je vysoce odolná vůči vodě a alkalické hydrolýze.

Při natírání kovového zábradlí nebo konstrukce, taky kov odmastíte a případně projedete smirkem. Je to ten samý princip jako u penetrace. A to je příprava podkladu aby barva byla odolnější a neloupala se. Penetrace má svoje opodstatnění. Snižuje savost podkladu, vyrovnává nerovnoměrnou nasákavost, uzavírá nečistoty a prach, zlepšuje adhezi následných nátěrů a zlepšuje odolnost omítek. Pevně věřím, že Vám tento článek aspoň v něčem pomohl, případně vysvětlil nejasnosti. V případě dalších dotazů můžete využít komentáře pod článkem, nebo se nás můžete přímo zeptat ZDE

Naše nabídka penetrací ZDE

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *