Omítka se samočistícím účínkem

Otázka:

Jakou omítku doporučujete na fasádu chaty v blízkosti lesa? Máme akrylátovou omítku, ale na ní se občas chytne mech na severní straně chatky. Chceme zachovat bílý odstín a občas se omítka taky zašpiní. Chceme chatu renovovat a použít co nejvhodnější materiál. Děkuji.

 

Odpověď:

Akrylátové barvy a omítky patří k těm méně odolným. Doporučuji použít silikonovou omítku, například SPEKTRA fasádní omítka silikonová. Silikonové omítky a barvy se vyznačují samočistícím účinkem, kde vlivem vzdušní vlhkosti dochází k samočištění od prachu a drobných nečistot. Velikou výhodou je i to, že na silikonových omítkách a barvách se nemůže zachytit mech a proto se doporučují hlavně na severní strany budov a všude tam, kde zvýšená vlhkost. Je však nutné rozlišovat silikonové omítky a omítky s přídavkem silikonu. Kvalitní silikonová omítka by měla obsahovat alespoň 4% silikonových pojiv. To se však projeví na ceně výrobku. Existují na trhu různé levné varianty „silikonových“ omítek, které obsahují minimální nutné množství pro označení silikonová dle normy. Pak se aditivují parafinem, který rychle vyprchává a omítka ztrácí své vlastnosti. Vysoký obsah silikonových pojiv zabezpečí i dlouhou stálost odstínu barvy. Při probarvených omítkách se doporučují používat pouze anorganické pigmenty, které mají delší životnost a stálost než organické.

Spektra silikonová omítka má taky mnohem vyšší paropropustnost než akrylátové omítky a proto ani nedochází ke zvýšení vlhkosti uvnitř objektu.

 

Spektra silikonová omítka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *