Maskovací páska na citlivé povrchy

Otázka:

Při malování nám páska ztrhává barvu. Existuje prosím páska, kterou by se dala použít při malování staršího bytu, kde je na zdech již několik vrstev a obyčejná páska vždy ztrhne barvu?

 

Odpověď:

Prvně bych chtěl upozornit na správný postup odlepování maskovacích pásek z podkladu. Často se stává, že ani za použití speciálních pásek se nevyvarujete míst, kde dojde ke stržení podkladového nátěru. Děje se to z důvodu adheze (přilnavosti) pásky k podkladu při odlepování.

maskovací páska

Za použití této správné techniky se omezí možnost poškození podkladu na minimum. Při nesprávném odlepování pásky (červený rámeček) působí na melou plochu velká přilnavost a je jen otázkou, zda má větší pevnost podklad nebo páska.

Odstraňování lepících pásek

  • Maskovací pásku odlepujte konstantní rychlostí od okraje nátěru okamžitě po zaschnutí nátěru.
  • Odstraňujte v úhlu cca. 45°.
  • Pokud je obtížné sejmout lepicí pásku, která byla nalepena venku příliš dlouho, postupujte pomalu a rovnoměrně, podle potřeby regulujte úhel.
  • Pomoci může také zahřátí pásky fénem.

Pro případy, kde se jedná o zvlášť citlivé povrchy je vhodné použít pásku se speciálně navrženým lepidlem. Speciálně vytvořené lepidlo je díky svým vlastnostem vhodné pro maskování citlivých a kritických povrchů. Díky tomu lze snadno odstranit až do jednoho týdne po aplikaci. Během jednoho zakrytí lze pak uskutečnit vícero pracovních kroků.Příkladem takovéto pásky je TESA 4333 Precision mask Sensitive

sensitive

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *