Magnetická zeď potěší nejen děti

Co je magnetická barva?

Základní vnitřní barva na stěny s magnetickým účinkem umožňujícím přichycení magnetů přímo na stěnu. Je vyrobena na bázi materiálu s magnetickými vlastnostmi černé barvy, proto ji používáme jako základní nátěr, který následně přetřeme vrchním dekorativním nátěrem. Během chvilky si s ní můžete s obyčejné stěny udělat magnetickou tabuli. Na tuto stěnu pak můžete připevnit nákupní seznam, fotky, plakáty a vaše děti si na ni mohou umístit jejich dětské magnetky. Stěna bude vypadat jako normální stěna, s jediným rozdílem, budou na ni držet magnety.

 

Jak na to?

Z podkladu odstraníme prach, zvětralé částice a jiné nečistoty. Staré odstupující se nátěry odstraníme. Větší trhliny a poškozené části vyrovnáme vhodnými materiály na minerální bázi. Následuje impregnace akrylátovou impregnací. Podklad musí být před natíráním suchý a pevný. Plochu, na niž chceme nanést magnetickou barvu ohraničíme malířskou lepicí páskou, můžeme si připravit i šablony různých tvarů, jež před aplikací magnetické barvy připevníme na stěnu.

Magnetickou barvu nikdy po nanesení nesmirkujte! Každou vrstvu nechte schnout alespoň 4 hodiny. Po 24 hodinách po poslední vrstvě můžete magnetickou barvu přetřít. Magnetická barva je většinou černá nebo tmavě šedá, proto na ni naneseme ještě i vnitřní barvu na stěny v požadovaném odstínu. Doporučujeme zvolit vysoce kvalitní barvy (například SPEKTRA Super Vinyl mat, SPEKTRA Super Vinyl polomat nebo SKETRA Extra). Samozřejmě můžete i zachovat vzhled magnetické barvy.

 

Zajímavosti

• Barvu před použitím dobře promíchejte, nářadí po dobu zasychání jednotlivých vrstev zabalte do PVC fólie, aby nezaschlo.

• Doba zasychání nátěru se při nižších teplotách a vyšší vlhkosti vzduchu prodlouží.

• Požadujeme-li vyšší magnetický účinek, doporučujeme další vrstvu magnetické barvy.

• Magnetický účinek se sníží, pokud na magnetickou barvu naneseme vyrovnávací hmotu (tmel,…). V tom případě doporučujeme další vrstvu magnetické barvy.

• Přilnavost magnetů se snížuje podle počtu vrstev nátěrů nanesených na magnetickou barvu. Při obnově nátěrů proto doporučujeme opětovnou aplikaci magnetické barvy.

• Při aplikaci vrchního nátěru použijte jiný váleček než ten, který jste použili při aplikaci magnetické barvy. Její zbytky se totiž z válečku velmi těžce smívají a při použití u vrchního nátěru by jej pak „ušpinily“.

• ZKOUŠKA ÚČINNOSTI MAGNETICKÉ VRSTVY před aplikací vrchního dekorativního nátěru. Magnetky, které chcete používat, musí před aplikací vrchní vrstvy dekorativního nátěru na povrchu udržet jediným magnetem 5 listů kancelářského papíru. Neudrží-li magnet pět listů kancelářského papíru, je přitažlivá síla příliš malá. Zkuste použít jiný typ magnetu. Pokud ani to nepomůže, je třeba nanést ještě jednu vrstvu magnetické barvy, aby byla po aplikaci vrchního dekorativního nátěru zajištěna dostatečně velká přitažlivá síla magnetů a podkladu.

 

Teoretická: ve třech vrstvách natřete přibližně 1,5 m2 z 1kg (cca 0,5l) barvy. Skutečná spotřeba závisí na savosti a hrubosti podkladu.

 

magnetická barva 2 Magnetická barva 3

 

Budeme rádi když se podělíte o svoje výtvory a nápady. Fantazii se meze nekladou.

 

Nabízené produkty

Magnetické barvy:

Helios Spektra Magnetic 

Dupli Color magnetická barva

 

K povrchové úpravě

SPEKTRA Extra – bílá (možno tónovat) malířská barva

Decorhit Fresh – probarvená omyvatelná malířská  barva

 

Nářadí:

Maskovací páska tesa 4323

tesa 4319 – páska pro vytváření oblouků

Váleček FLOCK – pro dokonale hladký povrch

 

 

 

 

 

5 Komentářů

  1. Pingback: Tabulová barva - Proměňte zeď na popisovatelnou tabuli

  2. Jana Mazancová

    Muze barva poskodit nebo ovlivnit pocitac? Rada bych ji natrela do kancelare vedle stolu s PC.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Barva sama o sobě nemá vlastnosti magnetu, umožňuje však pomocí kovových částic magnet přichytit. Proto je bezpečné ji použít v interiéru bez ovlivnění počítačů nebo kardiostimulátorů.

      S pozdravem

      Vladimír Božik

  3. Pingback: Chytrá zeď již nemusí být pouze bílá - dopler.eu | barevný blog

  4. Pingback: Magnetická zeď - dopler.eu | barevný blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *