Jak správně aplikovat barvu ve spreji

Sprej velky

 

Spreje jsou používány na přestříkání škrábanců, oděrků, prorezavělých míst, ale i celých konstrukčních částí. Často se však stává, že barva začne stékat, vytvoří se mapy, nepřekrytá míst a fleky. Proč tomu tak je?

Kvalita a druhy sprejů

Důvodů může být několik. Snad prvním je kvalita spreje. Při koupi spreje se rozhodujte dle toho, co se chystáte se sprejem dělat. I grafiťáci používají spreje dle plochy, podkladu a toho na jak dlouho má graffiti vydržet (nemyslím vandalizmus, ale spíš graffiti nástřik loga firmy a podobně). Sprej dnes zakoupíte i v drogerii, železářství, dokonce i v Globusu a Tescu. Není však sprej jako sprej. Důležitým faktorem u spreje je obsah sušiny. To jsou pevné částice ve spreji, které se neodpaří, ale naopak vytváří vrstvu a kryjí povrch. Čím víc částic sprej má, tím se dá říct, že je kvalitnější. Jsou však spreje s vysokým obsahem sušiny, ale špatným pojivem a zde předešlá informace neplatí. Sušina a kvalitní pojivo dělá ze spreje kvalitní sprej. Pojiva můžou být na akrylové bázi, syntetické, nitro, nitro-kombi, polyuretanové atd. Říct, která je nejkvalitnější a nejlepší se nedá, každá se používá na něco jiného. Hobby spreje jsou často na syntetické nebo nitro-kombi bázi. Nitro-kombi schne dost rychle, syntetická pomaleji. Obsah sušiny u těchto sprejů bývá někde na hranici 8%. Pokud sprej budete stříkat na svislou plochu, nejpravděpodobněji bude stékat a dělat fleky.  Hobby spreje se hodí na drobné opravy, kde se neklade důraz na kvalitu a finální vzhled.

Velice oblíbenou a kvalitní částí jsou spreje na akrylové bází. Dosahují vyšší tvrdosti a tím i odolnosti vůči poškrábání a oděrkům. Jsou lehce leštitelné a rychle zasychají. Spreje s čistou akrylovou bází se dají již zařadit do kategorie profi. Pokud se kvalitní akrylová báze spojí s vysokým obsahem sušiny, kolem 11-13% (existují i vyšší, ale pro speciální určení), tak sprej již dosahuje skvělých výsledků. Rychlé zasychání, sušina a kvalitní báze tvoří základ úspěchu pro kvalitní nástřik barvou bez stékanců a kapek. To je základ. A jak tedy na samotné stříkání?

 

Postup aplikace

Spreje jsou v 90% připraveny k aplikaci, nepotřebujete žádné ředidla ani štětce. Dokonalý vzhled dosáhnete použitím kvalitního spreje a dodržením následujícího způsobu aplikace.

 

1) Plechovka spreje by měla mít pokojovou teplotu. Nižší teplota způsobí prskání barvy, zhoustnutí pojiva a barvy ve spreji.

2) Sprej musíte před samotnou aplikací i během aplikace protřepat. Před aplikací se doporučuje protřepávat sprej alespoň 2 minuty pokud jasně neuslyšíte míchací kuličky uvnitř spreje. Zajišťují aby se pigmenty obsažené v bavě rovnoměrně promíchali a smísili. Takto dosáhnete kvalitního výsledku s dobrým krytím.

Protřepání spreje

 

3) Před aplikací – uvnitř zabezpečte dobré větrání a zakryjte okolí sprejované částí, aby nedošlo k zamlžení sprejem. Dobré osvětlení je také velice důležité, aby jste viděli, zda jste nastříkali celou plochu rovnoměrně.

4) Stříkání – Nikdy nestříkejte sprej rovnou na daný podklad, nejprve si vedle sprej a aplikaci otestujte. Ujistěte se, že máte sprej ve správné vzdálenosti. Pro standardní trysky je to cca 25-30cm od podkladu. Zabezpečíte tak rovnoměrnou distribuci barvy. Různé plochy vyžadují různé techniky stříkání. Začínejte nástřik kousek od podkladu, ne přímo na něj. Stlačte trysku až na doraz a pohybujte sprejem opatrně, pomalu, rovnoměrně sem a tam. Umožní vám to regulovat množství barvy na podkladu a lépe tak zamezíte nechtěnému nanesení velkého množství a vytvoření kapek.

Nesnažte se dostat dokonale hladký povrch již prvním nástřikem. První nástřik lze považovat za přípravný, na který následně nanesete druhý a vytvoříte již hladký rovný povrch. Druhou a případně třetí vrstvu nanášejte v době, kdy předešlá ještě nezaschla, tj. v rámci 1-2 minut. Následně nechte povrch 24 hodin proschnout. I když spreje schnout mnohem rychleji, než barvy natírání štětcem, k plnému odpaření ředidel a rozpouštědel dojde v rámci 24 hodin.

Vzdálenost spreje Sprej velky

 

Pokud dodržíte tyto zásady a pokyny uvedené na plechovce, nemůže se nic pokazit.

 

 

 

8 Komentářů

  1. Bohumil Bořecký

    Při stříkání sprejem tryska občas vyprskne větší kapky, které jsou na doposud rovnoměrně nastříkaném povrchu vidět. Proč se tak stane a lze tomu zabránit?

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Dost záleží na kvalitě a typu spreje. Většinou ty levnější mají méně pigmentu, hrubší mletí a ty můžou ucpat nasávání a pak způsobí pokles tlaku. Zabránit lze používáním kvalitnějších, akrylátových sprejů.

  2. jan

    Jde sprejovat pouze část, kupříkladu dveře pouze že spoda nebo musím vždy celý díl který chcu přelakovat ? děkuju za odpověď

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Děkujeme za dotaz. Samozřejmě že lze sprejovat pouze část. Chce to však celkem zručnost a zkušenosti. Aby nevznikla hrana. Používá se na to ColorMatic Rozstřikové ředidlo, které se aplikujte právě na spoj staré a nové barvy.

  3. Jaroslav

    Pokud se mi vytvořilo jezírko po spreji, jak je možné, aby povrch neměl jezirka barvy na povrchu

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Pokud se vám vytváří „jezírka“ tak je to nejspíše chybou stříkání, nepravidelným rozstřikem, nebo nerovnoměrným pohybem, nebo příliš malou vzdáleností od povrchu. Pro usnadnění stříkání ze sprejem doporučujeme používat Sprejovou pistoli a pro větší plochy variabilní trysku s plochým paprskem
      Zásadou stříkání sprejem je:

      Nesnažte se dostat dokonale hladký povrch již prvním nástřikem. První nástřik lze považovat za přípravný, na který následně nanesete druhý a vytvoříte již hladký rovný povrch. Druhou a případně třetí vrstvu nanášejte v době, kdy předešlá ještě nezaschla, tj. v rámci 1-2 minut.

  4. Iva

    Je tazke sprejovat rovnomerne. Je nejaky sposob, ako sa zarucene vyhnut „jazierkam“ ? Dakujem

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Sprejování vodorovných ploch je obtížné takřka vždy. Sprej slouží většinou jako opravný na menší plochy, na lakování větších ploch je přece jen lepší stříkání pomocí nízkotlaké pistole. Pokud to však není možné, sprejování se provádí v několika tenkých vrstvách, aplikovaných křížově přes sebe. Vhodné je také zvolit revoleverovou, plochou trysku. Dost se tak zlepší vzhled finálního nástřiku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *