Jak přilepit zrcadlo? Není to žádná věda!

Čím přilepit zrcadlo?

Střepy přinášejí štěstí nebo 7 let smůly. Nechme raději pověry stranou, přilepit zrcadlo, tak aby nespadlo není žádná věda. Zákazníci se často ptají na vhodný typ lepidla, pásky, silikonu na přilepení zrcadla. A odpověď? Zrcadlo je pořád stejné, raději se zaměřme na podklad, na který se bude zrcadlo lepit. Ten je zpočátku podstatnější. A jak tedy na to?

  • hladké rovné podklady – lepící páska je jednoduché a čisté řešení, kombinace se silikonem nebo lepidlem je vhodná do prostor s vysokou vlhkostí
  • nerovný, zrnitý podklad, omítky – nejlepší je volit kontaktní lepidlo, páska zde může pomoct pouze jako prvotní uchycení
  • jiné zrcadlo – v těchto případech je lepší spolehnout se na kvalitní pásku na zrcadla, ta nejlépe drží na původním sklu

Základem je čistý podklad

Čistý, odmaštěný, zbavený prachu a nečistot. Dobrá rada nad zlato. Avšak příprava podkladu je základ jak pro kvalitní nátěr tak i pro kvalitní lepení. I když lepidla již slibují přilepení i hlavou dolů, tak by na to nespoléhal. Pokud si dáte na přípravě podkladu záležet, budete mít lepení snadnější, rychlejší a to nejdůležitější, spolehlivější. A možná i hlavou dolů.

Pozor na „domácí“ odmašťovadla typu Jar a podobně. Dobře myjí nádobí, obsahují ovšem různé oleje proti vysušování pokožky. A proto podklad odmaštění Jarem (Pur nebo cokoli podobného) nebude nikdy dobře odmaštěn. Nejlepším řešením je použití Technického benzínu, Perchloethylenu, nebo Technického lihu. Dosáhnete čistý podklad bez zbytkových nečistot a vlhkosti. Ta většinou způsobuje špatnou počáteční přilnavost lepidel a lepících pásek. Když už máme tedy čistý podklad, můžeme se vrhnout na lepení.

Páska nebo lepidlo

Nelze jednoznačně říct, zda je lepší použít lepící pásku, lepidlo nebo silikon. Každé má svoje výhody i svoje nevýhody. Určitě nepoužívejte lepidla na bázi rozpouštědel ani acetátové silikony (univerzální, sanitární, 100%). Naleptávají odrazovou vrstvu zrcadla, co se projeví jako začernání až olupování zrcadlící vrstvy. Použitím vhodných materiálů zamezíte tomuto efektu a zrcadlo bude držet na místě bez nejmenších problémů.

Lepící páska na zrcadlo

Hlavní výhodou je rychlost, čisté lepení a vysoká přilnavost. Lepící pásky na zrcadla používejte pěnové, lépe vyrovnávají drobné nerovnosti, kompenzují drobné otřesy a v případě potřeby se dají odstranit. I tady však záleží na kvalitě lepící pásky. Můžete použít standardní pásku, například tesa 64958, nebo kvalitnější variantu tesa 4952. Jaký je mezi nimi rozdíl? Hustota pěny, přilnavost, druh lepidla, okamžitá lepivost, odolnost vůči stárnutí, teplotní odolnost, odolnost proti vlhkosti a chemikáliím. Hustota pěny je důležitá kvůli váze zrcadla, hustější pěna odolá většímu zatížení a proto můžete přilepit větší zrcadlo. Nechci říct, že máte vždy sahat po té kvalitnější pásce, záleží na velikosti zrcadla, tedy jeho váze, podkladu a místě, kde bude zrcadlo přilepeno.  A jak je lepí zrcadlo lepící páskou

lepící páska na zrcadla

Lepící pásku na zrcadlo lepte ve směru pověšení zrcadla, jak je uvedeno na obrázku. Tento způsob je mnohem spolehlivější a pevnější, jak když nalepíte pásku pootočenou o 90°. Páska vytváří vysoce pevný spoj téměř okamžitě! Nejprve si dvakrát rozmyslete a zaměřte, kam lepidlo zalepíte. Po přilepení už s ním nehnete. Nezapomeňte na zrcadlo lehce přitlačit, zlepší se tak počáteční přilnavost pásky a lepící páska bude na zrcadle i na podkladu lépe držet.

Silikon a lepidlo

Silikon vytváří pevný, pružný spoj odolný vodě, vlhkosti a je vhodný na drsné, nebo extra nerovné povrchy. I zde se musí dodržovat základní zásady. Jak jsem již psal, nepoužívejte silikony s obsahem acetátu (univerzální, sanitární atd). Nejlepší je použít neutrální silikon, ještě lépe neutrální alcoxy. Tento druh silikonu neobsahuje kyselé látky a proto nijak nereaguje se zrcadlící plochou a nevznikají tak černé skvrny.

To samé platí i pro lepidlo. Může perfektně lepit dřevo, kov, ale na zrcadlo se nehodí? A jaké tedy použít. Existují lepidla přímo určená na lepení zrcadel, jsou relativně levná, většinou na bázi akrylátu. Jejich nevýhodu je větší tvrdost a pomalejší schnutí. Proto je u nich nutné delší přidržení a fixace zrcadla. Zde může posloužit opět lepící páska na zrcadla. Bude fungovat jako základní fixace a udrží zrcadlo na svém místě dokud nevytvrdí lepidlo. Tuto metodu se oplatí využít na zrnitých omítkách.

Existují i pružné lepidla, vhodné pro lepení zrcadel. Například lepidlo Mamut High Tack nebo Soudal Fix ALL Turbo. Vysoká počáteční přilnavost, pružnost, možnost nanášení větší vrstvy. MS polymerová lepidla jsou extra odolné vlhkosti, chemikáliím, nejsou reaktivní vůči zrcadlící ploše a takřka nestárnou. Jsou vynikající volbou do vlhkých prostor na omítky a sádrokarton.

Lepidlo i silikon nanášejte formou mřížky v bodech, zabezpečíte tak rovnoměrnou distribuci lepidla a optimální lepící plochu. Na zrcadlo opět jako u lepící pásky lehce přitlačte ať se lepidlo nebo silikon pevně spojí jak se zrcadlem tak i s podkladem. I když Mamut i Soudal Fix All mají vysokou počáteční pevnost, nutno zrcadlo fixovat dle doby vytvrzování lepidla.

Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohl aby jste se nemuseli rozhodovat zda střepy přinášejí štěstí, nebo nosí 7 let smůly.

13 Komentářů

  1. Hana Bubnová

    Dobrý den. Prosím čím nejlépe nalepit zrcadlo na umakart?

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Doporučuji dodržet postup a návod uvedený v článku.

  2. Petr

    Dobrý den. Chci přidělat elektrický žebřík na ručníky do koupelny na kachličky, ale nechce se mi do nich vrtat. Radiator váží 3,5kg. Je možné držáky přilepit mamutem aby to drželo? Děkuji za vaší radu.

  3. David

    Dobrý den,
    Prosím o radu. Koupil jsem zrcadlo s integrovanými závěsnými prvky – na zadní straně zrcadla jsou nalepeny 2 závěsy + k tomu přiloženy 2 mohutné kusy držáků, určené k ukotvení na zdi pomocí šroubu. Dalo by se držáky na obklad pouze přilepit (např. mamutem) a na ně pak zavěsit zrcadlo? Rád bych totiž vyhnul vrtání do obkladu. Mamut má dle návodu pevnost 22kg/cm2, kontaktní plocha 1 držáku je cca 10x4cm a zrcadlo váží 5kg.
    Děkuji za pomoc.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Mamut je dobré lepidlo, obávám se však, že bude problém s přilnavostí na obklad. Dost záleží na typu. Vrtání je samozřejmě jistota, plocha pro zalepení je však dostatečná a pokud bude lepidlo držet na obkladu, nebude s tím problém.

  4. Jane

    Dobry den,

    Prosím pěkně jake lepidlo použit při lepeni zrcadla 0,5 x 1,5 m na zeď.

    Děkuji

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Nejlepší je zvolit kombinaci lepidla a lepící pásky. Lepící páska se aplikuje ve svislých pásek, viz obrázek v článku. A v rozích aplikovat lepidlo, třeba Mamut nebo rychlejší a měkčí Soudal Fix All Turbo

  5. Václav P.

    Dobrý den.
    Potřeboval bych poradit jak přilepit zrcadlo přímo na obklad ( hladký,lesklý). Koupil jsem si lepidlo SoudaL NA ZRCADLA 47A. V návodu je však, že jedn povrch musí být savý, což kachličky nejsou. Děkuji za radu.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den pane Václave,
      vynikajícím lepidlem na přilepení zrcadla na hladký obklad je Soudal Fix All Turbo. Spoj je vysoce pevný a velkou výhodou je rychlost počáteční pevnosti. Doma jsem s tímto lepidlem lepil zrcadlo o velikost 0,7 x 1,8 m. Stačilo zaměřit, nanést lepidlo a přilepit. Na okrajích je vhodné použít oboustrannou lepící pásku pro fixaci.

  6. Monika

    Dobrý den, mám v ložnici vysokou skříňku, chtěla bych na ní nalepit tabulky zrcadla, mohly by ste mi prosím poradit čím by to bylo nejlepší, povrch je hladký, čistý, dřevěný

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      záleží jak velké ty tabulky budou. Lepící páska je spolehlivé, čisté a rychlé řešení. Lepidla, jako Mamut, nebo Fix All Turbo jsou rovněž dobrým řešením a umožňují ještě rychlou korekci. Nedávno jsem lepil zrcadlo na zeď, rozměr 0,6×1,7m. Kombinace lepící páska i lepidlo. Páska pro okamžitou fixaci, abych nemusel řešit podepření a lepidlo pro trvalý a pevný spoj při větším a těžším zrcadle.

  7. Knittelová Helena

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám doma dřevěný rám – do kterého chci dát zrcadlo. Rám má na zadní stěně falc. Čím byste radil přilepit to zrcadlo do falcu. Pro zajištění bych volila i nějakou pásku, kterou bych přelepila zadní stranu zrcadla k rámu. Děkuji za pomoc.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      osobně bych volil lepidlo Mamut Total. MP polymerové lepidla nejsou agresivní vůči zrcadlům a mají velkou pevnost. Mamut total oproti klasickému má výhodu nižší viskozity a proto se lépe aplikuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *