Jak na nátěr radiátorů

Barva na radiátor je speciálně navržená barva pro nátěry ústředního topení, radiátorů, ohřívačů vody a všech povrchů, které jsou vystaveny teplotám do 100°C. I při této teplotě si zachovávají svůj lesk a a bělost (nátěr ani vlivem teploty nežloutne). Standardní barvy (SYNTETIKA vrchní,  Fast Dry 0320, Balakryl a podobné) mají menší teplotní odolnost a proto může dojít při zahřátí topení dojít ke změně odstínu barvy, ke snížení adheze k podkladu a tím k odlupování barvy. Barvy na radiátor jsou netoxické, vyznačují se vysokou přilnavostí jak na základové barvy tak i jako renovační nátěry na již vrchní barvy.

Vhodným postupem při nových nátěrech je opatření podkladu vhodnou základovou barvou, například Syntetika základní. V případě měděných povrchů (trubky, spojky a pod) je nutno použít základovou barvu speciálně určenou pro tyto povrchy, jako například S2003 nebo Galvinol. Samozřejmostí je vhodná příprava pro základní nátěr. Povrch je nutno jemně obrousit a odmastit. Jako odmašťovač je vhodné použít technický benzín nebo perchlórethylen. Mýdlová voda ani podobné emulze nejsou vhodné odmašťovadla! Po zaschnutí základní barvy již můžete přistoupit k samotnému nátěru vrchní barvou na radiátory (naše nabídka ZDE) v jedné až dvou vrstvách. Barvy jsou navrženy tak aby se daly nanášet jak štětcem tak i válečkem a jsou vhodné i pro stříkání. Barvy jsou dostupné jak ve variantách vodou ředitelných tak i rozpouštědlových. Je těžké doporučit, který typ je lepší. Vodou ředitelné barvy již dosáhli vysokých kvalit a některých vlastnostech dokonce předběhli barvy rozpouštědlové. Dokonce se nabízejí i různých stupních lesku od matných tak po barvy s vysokým leskem. Nátěr má vysokou odolnost vůči teplotám, poškrábání a je plně omyvatelný.

V případě, že Vám bílá barva nestačí, je zde možnost zabarvení na tónovacím stroji. Tím si můžete natřít radiátor nebo ohřívač vody do libovolné barvy. Za použití standardních barev (bílý odstín) je možno dosáhnout pastelových odstínů. Existují však speciálně navržené barvy s teplotní odolností až do 200°C, které je možné tónovat do libovolných odstínů dle vzorkovnic RAL, NCS, Eurotrend a dalších, celkově cca 50 000 odstínů. V našem sortimentu tuto možnost zastupuje barva FRANCHI&KIM A0442 SMALTO FENILSILICONICO (do eshopu bude doplněna v nejbližších dnech). Jedná se o matnou barvu v provedení 2v1, tj. při nových nátěrech není nutno podklad natírat základovou barvou, můžete hned použít A0442.

K lokálním opravám se hodí nejlépe barva ve formě spreje. Jeho použití je snadné, nepotřebujete další nářadí jako štětec nebo váleček a schnutí barev ve spreji je extra rychlé.

 

Rada na závěr:

Žebrový radiátor – 4 žebrá 20x60cm = 1m2

 

Doporučené barvy na radiátory:

 

Evor   Natrima na radiátory   Radet

2 Komentářů

  1. Karel Oplt

    Dobrý den,
    oloupala se mi barva na pozinkované streše garáže. Celou jsem ji za pomoci horkovzdušné pistole a špachtle očistil
    od zbytku barvy. Chtěl bych ji znovu natřít barvou ferro color U 2066. Mohu použít pod tuto barvu ferro color p jako adhezní můstek? Popř. poradil by jste mi jiné barvy?
    Předem děkuji za radu.

    o

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den pane Oplt,
      olupování barvy ze zinkového podkladu je způsobenu tzv. saponifikací, zmýdlovatěním. Tento jev se vyskytuje pokud je na pozinkovaný (vysoce zásaditý) povrch aplikovaná syntetická nebo alkydová barva, kde je základem olej.
      Ferro Color U2066 je alkyduretanová barva, která již saponifikaci nezpůsobuje. Penetrace povrchu je vynikající volbou. Barva/penetrace Ferro Color P (případně profi Chemodur P) je právě pro tyto případy určena. Důležité je pak striktně dodržet přetírací interval. Svým způsobem ještě důležitější je pak nanést odpovídající tloušťku vrchní barvy, minimálně

      Střecha je specifický povrch – velká plocha, 365 dní v roce vystavena povětrnostním vlivům, většinou špatně dostupná a pod. Proto doporučuji aplikovat kvalitnější barvy, i když často dražší. Vyplatí se to v rámci životnosti, úspory času a tím i financí do budoucna. Ve starším článku ZDE je to této problematice pár slov. Připravuji aktualizaci článku; doufám, že se to povede do konce roku. Technologie, kvalita i norma se změnily a tak to chce úpravu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *