Harmonie barev v místnosti

Barvy v místnosti
Barvy hrají při zařizování bytu nebo domu velmi důležitou úlohu, neboť představují první vizuální dojem prostoru, do něhož vstupujeme. Prostor, kde dnes žijeme, nám musí nabízet různé použití (slouží nám jako domov, kde spíme, jíme..) a musí nám současně sloužit jako kancelář, knihovna, přijímající pokoj, malá školka apod.

Barvy jsou schopny oživit místnost, dodat energii, zlepšit náladu a posílit ducha. S nimi lze opravit tvar, odstranit nedostatky a dosáhnout různých pocitů: chladu a svěžesti nebo teploty a příjemnosti, lehkosti a hravosti, dramatické atmosféry a závažnosti, slavnosti a půvabu. Lidé v místnostech hledají různé vlastnosti, jež závisí na osobním vkusu, druhu prostředí, v němž žijí, a na potřebách, jež by měli jednotlivé místnosti splňovat.


Teorie barev

Jako základní standardní barevný systém po celém světě se dnes používá „Heringův barevný kruh“. Ewald Hering (1834-1918) zavedl žlutou barvou jako čtvrtou primární barvu do barevného kruhu. Jako základní vizuální primární barvy zapojil taky černou a bílou barvou.

Primární barvy
Čtyři primární barvy jsou žlutá, červená, modrá a zelená. Pomocí míchaní těchto čistých barev vytvoříme sekundární barvy: šarlatovou, tyrkysovou, oranžovou a listově zelenou.

Harmonické barvy
Pohybem po barevném kruhu si všimneme harmonii mezi sousedními barvami. Barevná paleta složená ze zelené, listově zelené, jež přechází ve žlutou a oranžovou, bude vždy úspěšná a půvabná. Všechny tyto barvy pochází z oblasti mezi zelenou a oranžovou barvou, nachází se jedna vedle druhé a díky tomu se výborně vzájemně doplňují.

Komplementární barvy
Barvy, jež se v barevném kruhu nachází jedna naproti druhé se jmenují komplementární barvy. To jsou opačné barvy, jež mezi sebou tvoří napětí. Komplementární barvy se přitahují jako jižní a severní magnetický pól.

Význam světla
V osvětlené místnosti nás obklopují věci a materiály, jež by byly bez světla neviditelné. Účinek barevnosti místnosti záleží na různých zdrojích světla. Tak lze s promyšleným použitím barev a světla osvětlit všechny tmavé a zakryté části bytu, pokud už nelze změnit architektonické detaily prostoru. Vždy je však důležité, abychom při plánovaní barevné kombinace jednotlivé místnosti zvážili přírodní a umělé světlo v místnosti samotně. Velký význam při plánování hraje také poloha prostoru (jižní, severní, výpadní nebo západní). Správným výběrem barev na severní straně lze v místnosti (ačkoliv je chladná a tmavá) dosáhnout teplého a příjemného pocitu.

Osvětlení místností
Světlo přírodní i umělé vytvoří různé nálady, jež záleží i na účelu místnosti.

Osvětlení místností se dělí na více druhů:
Pracovní osvětlení je určeno pro práci, čtení, vaření, žehlení apod. U něj použijeme silné obecné osvětlení a/nebo nastavitelná svítidla, jež usměrňují světlo.
Obecné prostorové osvětlení. U něj použijeme více slabších svítidel. U většiny místností lze vytvořit systém centrálního osvětlení, jež je složené z centrálního svítidla nebo ze systému stropních a/nebo postranních jiných svítidel a z dodatečného (stojícího) svítidla. Jedná se o kombinaci svítidel, jež lze dle potřeby přizpůsobovat a s nimi zdůrazňovat prostor podle našich přání a potřeb.
Náladové osvětlení je určeno k vytvoření určité atmosféry, může to být romantická, intimní, měkká, domácí apod. Takové světlo vytvoří ambientní světlo, jež působí na naše city.


Harmonie barev v prostoru

Barvy ovlivňují naši náladu, proto má výběr odstínů v jednotlivých místnostech klíčový význam pro harmonické strávení času v nich. Člověk je schopen rozeznat před 2.000 různých barevných odstínů. Kvůli příliš velkému počtu odstínů je těžké se rozhodnut pro správnou barevnou kombinaci v prostoru. Pro tyto rozhodnutí jsme vám připravili unikátní vzorkovnici HARMONIA, s níž si usnadníte vybírání vhodné barevné kombinace v prostorech.

www.slunecni-barvy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *