Čistý přírodní olej na zahradní nábytek

Často se potkáváme s požadavkem na čistý přírodní olej na dřevo pro ošetření třeba zahradního nábytku, plotů, schodů, ale i celých domků. Na trhu se nachází velké množství olejů a vosků, které o sobě tvrdí, že jsou čistě přírodní. Bohužel, není tomu vždy tak. Nejjednodušším způsobem jak si ověříte toto tvrzení je CLP označení na plechovce/obalu produktu.

clp

Pokud se na plechovce vyskytuje některý z piktogramů, je vysoce pravděpodobné, že se jedná o syntetickou chemickou látku podléhající identifikaci nebezpečných látek.

 

Trochu složitějším, ale lepším způsobem je bezpečnostní list. Technický list, produktový list ani popisek na obalu nejsou oficiálními dokumenty a proto výrobce zde nemusí uvádět zcela pravdivé věci. Nebo spíš něco zamlčí. Velké množství syntetických olejů, ropnou frakci, rozpouštědla. V bezpečnostním listu musí být uvedeny všechny obsažené látky a jejich koncentrace. Vyrobit čistý, opravdu čistý přírodní olej je velice obtížné a nákladné. Proto i ty „nejčistší“ oleje obsahují velice malé, až zanedbatelné množství nepřírodních látek. Jedná se o příměsi sloužící k mísitelnosti olejů. Tyto látky by však měli být zastoupeny ve velice malém množství, maximálně do 1%.

 

Do našeho sortimentu jsme chtěli zařadit produkt, který by nejen odpovídal požadavkům zákazníků, nelhal o svém původu a složení, dokázal dřevo nejen naolejovat, ale i ochránit po delší dobu a byl za přijatelnou dobu. Povedlo se nám najít až zarážející množství produktů, které tvrdí, že jsou přírodní, ale není tomu zdaleka tak. Nebo ještě lepší označení – na přírodní bázi. K pousmání. Po otevření bezpečnostního listu takovéhoto přírodního produktu zjistíte, že obsah přírodních látek se pohybuje v několika málo procentech a zbytek je syntetika. Nebudeme zde uvádět názvy ani výrobce. Jsou to jejich rozhodnutí. A vaše, koupit takovýto produkt. Po dlouhém zkoumání a oslovování výrobců a dovozců jsme našli takovýto produkt přímo pod nosem. Olej NATUR je čistý přírodní olej, s výrobcem spolupracujeme již delší dobu (ochrana dřeva, laky na dětský nábytek a hračky), ale potenciál tohoto produktů jsme objevili až teď.

Byli jsme velice mile překvapení, když jsme zjistili, že tento přírodní olej je opravdu přírodní. Obsahuje méně než 1% (světlé odstíny méně než 0,05%) látky určené pro mísitelnost a stabilizaci různých typů přírodních olejů. Zabezpečili si vzorek, odzkoušeli na zahradním nábytku a po půl roce zařadili do sortimentu. Zahradní nábytek byl ošetřen NATUR olejem v odstínu Teak začátkem roku v první polovině února hned umístěn ven. Povrch úspěšně odolává vodě, dřevo má velice malou nasákavost, a na odstínu se nic nezměnilo. Olej nyní testuje i náš zákazník, výrobce dřevěných truhlíků. Budeme informovat o jeho výsledku testu.

Přírodní Olej NATUR je speciální teakový olej, který chrání dřevo před UV zářením a vodou. Olej působí v hloubce dřeva, zabraňuje vysychání a chrání dřevo před povětrnostními vlivy. Velkou výhodou je, že se vyrábí v 4 odstínech plus bezbarvém provedení. Je dokonalo použitelný nejen na zahradní nábytek, zábradlí, schody, ale i ploty, okenice, podlahy. Výhodou používání olejů je jejich obnovitelnost a opravitelnost. V případě poškrábání, nebo jiného poškození povrchu, stačí místo očistit a přetřít. Olej nevytváří povrchovou ochranu, Proto je obnova olejů jednoduchá a bezproblémová.

 

PS: malá rada na závěr. Po cca. 10-20 minutách se nevsáknutý olej setře suchým hadříkem!

 

olej-natur

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *