Bezbarvý lak na dřevo v exteriéry

Jaká je vhodná bezbarvá lazura nebo bezbarvý lak na dřevo v exteriéry? Otázka zjednodušená do obecné roviny, ale přesto se pokusím odpovědět konkrétně.

Často se setkáváme se s požadavkem na zachování přirozené barvy dřeva v exteriéry, tj. použitím bezbarvé lazury nebo laku. Této problematice se snaží věnovat většina výrobců. Každý to řeší svým způsobem. Zvýšením obsahu UV odolných pigmentů, přidáním částeček odrážejících UV záření, vytvořením vrstvy odolávající nejen UV záření, ale i povětrnostním vlivům. Obecně lze říct, že zachovat přirozenou barvu dřeva je skutečně náročné. UV pigmenty způsobují lehké zabarvení do žluta, proto někteří výrobci ani v sortimentu nenabízí bezbarvé laky a lazury. Proto i většinou platí, že čím tmavší odstín, tím delší UV ochrana. Avšak nelze to vzít všeobecně. Je rozdíl v použití syntetického exteriérového laku a laku speciálně vyvinutého pro nátěry dřeva, třeba na alkyduretánovém základu.

Z našeho sortimentu bych doporučil použít BORI UV lakovou lazuru UV Extra, která obsahuje kombinaci jak vyššího obsahu UV odolných pigmentů, tak částeček odrážejících UV záření. Pro tento lak platí, že se jako základní lazura nepoužívá tenkovrstvý nátěr, avšak BORI Impregnace na dřevo a pak se se aplikuje BORI laková lazura ve dvou až třech vrstvách, dle požadovaného vzhledu.

Jedná se o alkydový nátěr s přísadou vosků pro dlouhotrvající odolnost a barvostálost. S jedním litrem laku je možné natřít až 14m2 povrchu v jedné vrstvě.

 

Helios Bori UV Extra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *