Barvy a Feng shui

Feng shui je tisíciletá stará čínská nauka, jež v doslovném překladu znamená „vítr a voda“. Dnešní škola Feng shui učí, jak správně postavit nábytek a aranžovat pokoj tak, abychom dosáhli harmonie s životním prostředím. Významnou roli ve škole Feng shui hrají i barvy. Pomocí barev odborníci Feng shui usměrňují chi (energie) a blahodárně mění energii určitých oblastí bytu.

Stručná historie

Staré čínské učení se vyvinulo před přibližně 3.500 lety, a to v malých vesnicích na východě, kde lidé zkoumali složení půdy a směr větru a vody, aby si zajistili místo, které by bylo nejvhodnější pro přežití. Dobrý Feng shui tak měl zajistit výbornou sklizeň, zdravý dobytek a bohatý život.

Feng shui v překladu znamená „vítr a voda“ se opírá o pět základních elementů ve vesmíru – oheň, kov, země, dřevo a voda. Tyto elementy jsou naplněny pozitivní nebo negativní energií, jíž nazýváme chi.

Západní kultura Feng shui dlouho považovala za pověrčivost, dnes se však mínění o Feng shui rychle mění a stává se z něj stále významnější směrnice při harmonickém zařizování prostorů. Cílem dnešní praxe Feng shui je zajistit pozitivní energii v prostorech, jež každodenně používáme. Tato energie by měla pocházet z barev, tvarů a vzorků všeho, co v bytě používáme. Tato moudrost učí, jak vybrat barvy a vzory, jak je rozmístnit v prostoru tak, aby energie nerušeně plynula.Tím přispívala k pozitivní atmosféře a zdravému životnímu prostředí, což by mělo pozitivně ovlivnit naši náladu, mezilidské vztahy a naši výkonnost.

fengshui

Výběr barev dle Feng shui
Výběr barev dle Feng shui se opírá o harmonické použití základních pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda) a jejich kruhový cyklus. Ten zajišťuje harmonii (elementy se doplňují navzájem) a disharmonii (elementy se nedoplňují). Každý ze základních pěti elementů má vlastní barvy, jež ve spojení s elementem tvoří a šíří energii (chi).

  • Dřevo = zelená, modrá
  • Oheň = červená
  • Země = žlutá
  • Kov = bílá, béžová, stříbrná
  • Voda = tmavě modrá, černá

Vliv jednotlivých barev:
ZELENÁ je barva uvědomění. Symbolizuje rostliny a spojujeme ji s životem a přírodou. Symbolizuje také růst a vitalitu. Používáme ji pro tvoření spojení s přírodou, k vytvoření klidného prostoru pro odpočinek, obracení pozornosti na něco nového a pro pocit mladistvosti. V uzavřených místnostech bychom se měli zelené barvě vyhýbat.

MODRÁ barva představuje přání po vědomostech, důvěru a bezpečí. Kromě toho znamená všechno neznámé, co ještě zbývá odhalit. Lze ji použít k vytvoření tajemného prostředí, pro vyjadřování zvědavosti a vážnosti, pomáhá nám při meditaci. Musíme se jí vyhýbat v dětských pokojích a chladných místnostech.

ČERVENÁ je barva síly a energie. Červená barva může znamenat nebezpečí nebo radost, upoutá pozornost a přináší pocit teploty. Vyhýbat se jí musíme v místnostech, kde se nachází nemocní a starší lidé a na místech přechodu (chodby, čekárny…). Červené křeslo v obývacím pokoji působí teple a energicky.

ŽLUTÁ je barva slunce a znamená přebytek. Symbolizuje také toleranci a trpělivost. Lze ji použít pro oživění prostoru, pro zlepšení nálady, povzbuzení při mentální práci, vyvolání zvědavosti. Vyhýbáme se jí v malých, uzavřených místnostech a v ložnici.

BÍLÁ barva je symbol čistoty, náboženství a nevinnosti. Lze ji použít pro zdůraznění čistoty a nevinnosti a poctivosti. Nedoporučuje se ji používat v chladném klimatu, v uzavřených místnostech a v pracovnách.

ČERNÁ barva působí jako záhada a vyvolává přání po poznání. Přináší pocit hloubky a vážnosti. Pomocí ní lze zdůraznit samostatnost, vyjádřit sílu a pevnost nebo vyvolat mystifikaci. Měli bychom se jí vyhýbat v dětských pokojích, v místnostech s nemocnými lidmi, ve veřejných místnostech a v místnostech určených k učení.

Správný výběr barev, jenž vám zaručí co nejlepší náladu, je výsledkem kombinace vlastností barev, energií a synergie mezi nimi. Před výběrem barev si odpovězte na tyto otázky:
– Která barva nebo odstín nejlépe odráží moji osobnost?
– Jakým aktivitám je určena místnost?

 

www.slunecni-barvy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *