Barva na šicí stroj

Otázka:

Koupil jsem starý šicí stroj a rád bych je renovoval a měl doma jako dekoraci. Potřebuji zdraví neškodlivou barvu v černém matném i lesklém provedení. Prosím o doporučení.

 

Odpověď:

Dle nejnovějších předpisů a nařízení barvy nemůžou obsahovat těžké kovy, jako je například olovo. Proto i při rozpouštědlových barvách, po odpaření ředidla a vytvrzení barvy nehrozí škodlivost žádné běžně dostupné barvy. Z vlastní zkušenosti můžu jako nátěr doporučit barvu Alkyton. Vyrábí je jak v lesklém, matném tak i polomatném provedení. Existuje dokonce i v tzv. kovářském provedení, které vytváří matný povrch s metalickým leskem. Chtěl bych však upozornit na to, že stejný odstín barvy v matném a lesklém provedení se jeví odlišně. Lom světla u rozdílných stupňů lesku vytvoří lehkou odlišnost odstínů. Barva Alkyton má vynikající korozní odolnost a přilnavost na již zkorodovaný povrch.

Druhou možností je použít barvu U2066 FERRO Color MAT. Jedná se o barvu 2v1, tj. samozákladující (základ i vrch v jednom) v matném provedení. Oproti klasickým syntetickým barvám se vyznačuje vysokou odolností  pružností.

 

Ferro Color   Alkyton