Barva na plechovou střechu

Barva je vybledlá, loupe se, jsou vidět rezavá místa. Střecha Vám dává najevo, že je nejvyšší čas na nový nátěr. Nepodceňte nátěr a hezká střecha Vám vydrží na dost dlouho. Jestli máte zájem dozvědět se víc o možnostech a správných materiálech, jste na správném místě.

Syntetická barva

Syntetické barvy jsou navrženy pro běžné nátěry kovu jako jsou konstrukce, kontejnery, zábradlí. Při správném nátěru dosahují tloušťky 30-40 mikronů suchého filmu. Tahle tloušťka odpovídá při vystavení povrchu povětrnostním podmínkám v třídě korozní kategorie C3 (městská a průmyslová atmosféra, se středním obsahem SO2, tj. město a přilehlé okolí) přibližně 2 rokům. A to je docela málo. Antikorozní odolnost se dá zvýšit použitím antikorozních základních barev, nejlépe s obsahem zinku. Za použití „obyčejných“ syntetických základů dosáhnete životnosti do 5 let. A co vzhled finálního nátěru. Pro syntetické barvy a vyšší kvality platí, že rychle ztrácí lesk a začínají tzv. křídovatět. To ve výsledku způsobí nezvhledný povrch a časem bude nutno opět sáhnout pro novém nátěru. Nechci tímto říci, že syntetické barvy jsou nekvalitní. Pouze to, že střecha je extrémně exponované místo. Slunce, prach, střídání teplot, voda, mech, nečistoty. Tyto a další faktory působí na střechu a ta, respektive její nátěr musí odolat. a to je obecně u syntetických barev problém, a nebojí se to přiznat ani výrobci. V době, kdy cena za litr syntetické barvy se pohybuje kolem 100Kč s DPH, je celkem problém za tuto cenu dosáhnout vynikajících výsledků.

Nabídka syntetických barev

Vodou ředitelná barva

Vodou ředitelné barvy jsou pružnější a dokáží lépe odolávat povětrnostním vlivům. Obecně platí,že jsou méně škodlivé, i když to není zcela pravda. Při používání vodou ředitelných barev platí stejná nebo vyšší bezpečnostní opatření, jak u rozpouštědlových barev. Tyto barvy jsou vhodnou volbou pro menší střechy kvůli rychlejšímu zasychání. Pro dosáhnutí hezkého povrchu je dobré barvu stříkat, nebo nutně použít štětec nebo váleček speciálně navržený pro vodou ředitelné barvy.

Ferro Colo Profi – barva na čerstvý pozink

Alkyduretanová barva

Barvy posledních let. Vývoj barev jde stále dopředu a výrobci vyvíjí nové a nové výrobky. Barvy 2v1, 3v1 a víc 🙂 existují již delší dobu. S tím ruku v ruce šel i vývoj alkyduretanových barev. Tyto barvy v sobě kombinují odolnost polyuretanových barev s jednoduchostí syntetických. Jedná se většinou o barvy 2v1, a proto není nutno podklad opatřovat základním nátěrem. Obsahují dost antikorozních přísad a pigmentů i když se jedná o již povrchové barvy. Tento typ barev má vysokou pružnost a odolnost. Nedochází k jejich vyblednutí a ztrátě pigmentace a ani je křídovatění. Proto si střecha dokáže zachovat dlouho hezký vzhled a bez rezivění.

Ferro Color 

Alkyton

Strechona

Alkydový polymer

Jedná se o speciální vysocemolekulární barvy na alkydových základech. Barvy speciálně navrženy pro nátěry velkých ploch, střech, konstrukcí, kde se vyžadují dlouhodobé antikorozní účinky a vynikající odolnost. Tento typ barev patří na vrchol kvality barev. Je však překvapující i jejich cena, pozitivně. Metr čtvereční finálního nátěru o tloušťce 130 mikronů jednoho nátěru (dva 260 mikronů, korozní prostředí C3 – 25 a víc let) Vás bude stát v rozmezí 90 – 100Kč s DPH dle nanášení a stavu podkladu. I když je tato cena vyšší než u syntetických barev, vyrovnává polyuretanové a epoxidové nátěry a dost se přibližuje k alkyduretanovým.

Obrovskou výhodou těchto barev je vysoká pružnost (až 200%), excelentní adheze k materiálů a proto přilne na ocel, pozink i hliník bez použití základních barev. Aplikace barvy je možná i za nízkých teplot do -5°C, a na mírně vlhký podklad, co je výhodou oproti všem ostatním barvám. Více o této barvě se dočtete na stránkách www.pegarust.cz. Tato volba je vynikající i pro pochůzné střechy a střechy s malým sklonem. Barva vytváří „plastový“ povlak, který extrémně dlouho dokáže odolat povětrnostním vlivům a neztrácí barvu. Barva PEGARUST je používána i na nátěr mostu Golden Gate Bridge v San Franciscu, kde je vyžadována extrémní odolnost proti vodě a UV záření. Zároveň zde dochází i obrovskému pnutí z důvodu roztažnosti materiálů.

Pegarust

Polyuretanová barva

Polyuretanové barvy jsou již dost vhodným řešením pro nátěr střechy. Střecha opatřena polyuretanovou barvu má podstatně delší životnost a udrží si lesk, než při nátěru syntetickou barvou. Za použití vhodného polyuretanového, nebo epoxidového základu a následného dvojitého nátěru polyuretanovou barvou, se za stejných podmínek (C3) dostáváme na životnost 15let. Výhodou je vynikající antikorozní odolnost, pružnost a stálobarevnost nátěru. Nevýhodou, že se jedná o dvousložkové barvy. Proto natírání, nebo stříkání danými barvami je náchylné na čas. Zatužená barva má svoji dobu zpracovatelnosti a během ní, se musí barva použít. Nestačí ani zavřít víko na barvě, nevytvrzuje totiž za pomoci vzduchu, ale za pomoci tužidla. Tyto barvy se doporučují pro konstrukční použití jako jsou exteriérové konstrukční prvky, stožáry, nákladní auta, přepravní nádrže, oplechování, kovaná zábradlí. Barvy lépe snášejí teplotní výkyvy a povětrnostní vlivy. Jestli se rozhodnete zvolit tuto volbu, určitě nešlápnete vedle.

Nabídka polyuretanových barev

Závěrem

Jsou různí výrobci a různé barvy, najde se syntetická barva s vyšší kvalitou, ale i nižší. Tyto informace jsou obecné a nelze to brát tak, že pokud máte natřenou střechu obyčejnou syntetickou barvou, hned příští rok musíte přetírat. Vyberte si z mého doporučení a popisu to nejlepší nejen pro vaší střechu, ale i pro vás. Zda se již rozhodněte pro ten který nátěr, nezapomeňte, že podstatnou a neoddělitelnou součástí kvalitního, odolného nátěru s dlouhou životností je příprava povrchu a kvalitní odmaštění (JAR a podobné saponáty neodmašťují. Tomuto tématu se budu věnovat v některém z příštích článků)!

Snažil jsem se popsat typy barev srozumitelně, nechtěl jsem používat speciální termíny a názvosloví. Kdyby jste však potřebovali pomoct s výběrem nátěru, nebo technickou radu ohledně povrchu, neváhejte se na mne obrátit. V případě potřeby je k dispozici i korozní inženýr.

Pegarust antikorozni nater Ferro Color Alkyton

20 Komentářů

  1. iva zumrová

    Dobrý den,jakou lze použít barvu,když předchozí Aluna je téměř vymytá. Barva se nikde neloupe,ale na některých místech prosvítá rez.
    Děkuji za radu iva

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Bohužel, na hliníkové nátěry se musí aplikovat opět jen hliníkový nátěr. Pro běžné barvy mají velice špatnou přilnavost a barva se časem začne olupovat.

  2. Mazáková

    Dobrý den,
    potřebuji natřít pozinkovanou střechu a rýny na hospodářské budově. Starý nátěr byl proveden barvou Primalex exteriér-interiér P2880 bez základové barvy, údajně je to barva 2v1. Po cca 5ti letech se barva odlupuje, na střeše jsou rezavá místa. Prosím o doporučení barvy, která dlouho vydrží. Zaujala mě barva Alkyton nebo Ferro, obě by měly být vhodné na rez a jsou pružné a antikorozní nebo doporučovaná barva Pearust. Která barva z uvedených by na tuto střechu byla vhodnější? Dále prosím o radu, jak máme střechu před nátěrem ošetřit, aby barva dobře chytla a neloupala se. Foto v případě potřeby zašlu do mailu. Děkuji, Mazáková

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den.
      Děkuji za váš zájem o radu a barvu na střechu. Pošlete prosím par fotek. Nejlépe cele střechy a detailu olupující se barvy.
      Rovněž prosím o upřesněni typu barvy. Vámi uvedeny Primalex se mi nepovedlo najít. Barva 2v1 ještě neznamená, ze ji můžete použit na zinek. Možná byla chyba tam.

  3. Mikolášek Miloslav

    Potřebuji barvu na pozinkovou střechu již natiranou eternalem ale nejsem s tím spokojený a potřebuji to pretrit kvalitnější barvou poraďte mikolasek Miloslav

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den pane Mikolášek,
      podobný problém jsem řešil s panem Stejskalem o dotaz níže.
      Vše záleží na tom, v jakém stavu je aktuálně povrch. Kontaktujte mne prosím emailem. Zašlete i několik fotek ať si můžu udělat lepší představu.

  4. Jiří Stejskal

    Dobrý den, i mě zaujala barva Pegarust, potřebuji natřít šikmou plechovou střechu. Momentálně je natřená vodou ředitelnou barvou Eternal. Chtěl bych se Vás zeptat, zdali je možné na takovýto podklad zmíněnou barvu použít, případně jakou barvu by jste mě doporučil.
    Děkuji a přeji mnoho spokojených zákazníků.

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den pane Stejskal,
      pokud barva Eternal na podkladu drží a neloupe se, můžete Pegarust na nátěr střechy použít. V případě, že se již Eternal olupuje, bude nejlepší jej obrousit, povrch odmastit a až pak natírat.
      Tak jak je uvedeno v článku, na střechu lze použít různé druhy a typy barev. Vždy říkám, že je nutno si uvědomit, jak dlouho má nátěr střehy vydržet, jak pracné bude natírání a kolik to celé bude stát. U levných barev bohužel platí, že vyjdou nejvíce, protože jejich životnost je krátká a časem jsou tedy i finančně i pracovně náročné. Střecha je vysoce zatížená plocha a proto se ji oplatí věnovat pozornost a nátěr provést kvalitně a dobrou barvou.
      PS: barvy typu 2v1, 3v1 a více neznamenají, že se natírají pouze jednou, jen že v jedné plechovce je i základ i vrch.

  5. Vladimír Božik (Autor)

    Dobrý den pane Tobiška,
    máte pravdu, ve vzorníku červená není moc červená. Jakmile dorazí z výroby nové vzorníky, tak je vyfotím ať je k dispozici reálné foto. Anglická červená je klasická tašková červená. Pegarust Pegarust
    Obě střechy jsou natřené anglickou červenou.

    Alkyton má dlouhou životnost, Pegarustu se však nevyrovná. Na nový pozink počítejte u Alkytonu nejen s očistěním čpavkovou vodou, ale i se základovým nátěrem, Galvinolem.

    S pozdravem

    Vladimír Božik
    Dopler Studio s.r.o.

  6. Lukáš Tobiška

    Dobrý den

    Akorát realizuji novou plechovou pozinkovanou střechu a jako nátěr mě velmi zaujala barva Pegarust. Pokud je tedy to s její životností pravda. Koukal jsem ale, že v moc odstínech se nevyrábí. U nás jsou bohužel normativi z CHKO, které přikazují červenou barvu střechy. Dle vzorníku mi ale „anglická červená“ moc červená nepřipadá. Neměl byste nějakou fotku z již realizovaného nátěru s tímto odstínem?
    V případě, že by odstín neměl šanci u CHKO, tak se rovnou zeptám na teoretickou životnost barvy Alkyton, ta se dá sehnat v poměrně široké škále odstínů.

    Děkuji za odpovědi.

  7. Pingback: Co se stane jestli zvolíte zlou barvu na pozink - dopler.eu | barevný blog

  8. Andrea

    Kterou barvu doporučujete na starý nátěr střechy? Jedná se o starší chatu v horách. Asi to bude natřeno syntetickou barvou, ale už se loupe a je tam dost zrezavělých ploch. Chci barvu co vydrží dlouho a ne že tam budu muset lézt za dva roky znovu. Balakryl ani jiný vodou ředitelná nepřipadá do úvahy. Soused natřel plot a po roce mu zrezavěl a barva opadla.

    Děkuji za reakci.

    AD

    1. Vladimír Božik (Autor)

      Dobrý den,
      u starých nátěru je těžko zhodnotit na dálku vhodnost barvy. Můžete mi prosím poslat foto střechy emailem?
      Když budu vycházet ze standardně používaných nátěrů na střechy, v 90% to bude skutečně obyčejný syntetická barva. Základem úspěchu bude příprava povrchu. Zrezivělá místa obrousit ocelovým kartáčem, očistit. Celou střechu pak nejlépe umýt a zbavit ji tak prachu, nečistot a případného mechu. Používat čistou vodu bez saponátu! Následně pak omýt technickým benzínem a odmastit. Vím, že tento postup se zdá být pracný a dlouhý. Zaručuje však mnohem delší životnost nátěru. Pokud není povrch dobře připraven, může se barva začít olupovat a praskat.
      Osobně bych doporučil barvu Pegarust, na střechy je fantastická a má dlouhou životnost. Bude však záležet na stavu střechy, počkám si na foto.

      S pozdravem

      Vladimír Božik
      Dopler Studio s.r.o.

  9. Vladimír Božik (Autor)

    Hezký večer pane Marek,
    děkuji moc za info. Jsem rád, že se barva osvědčila tak dobře. Trochu jsem se obával toho Hammeritu, a hlavně když se na místech odlupoval. Ale hezky se to povedlo obrousit.
    Co se týče nátěru druhé haly, určitě nátěr Gumoasfaltu nebo Renolastu odstraňte. Tyto nátěry na bázi asfaltu (bitumenu) nejsou vůbec dobrým podkladem. Sesychají, extrémně praskají a navíc se z nich odpařují různé plyny.
    Zavolejte až budete barvu potřebovat. Nebo ji mám už posílat 🙂

    S pozdravem

    Vladimír Božik

  10. Marek

    Dobrý den pane Božiku,
    děkuji za doporučení Pegarustu. Viděl jste jak vypadala střecha natřená Hameritem po 3 letech. Děs a hrůza. Pegarust mám natřený již přes rok a vypadá jako nový. Barva je trochu hustá, ale nic co by se nedalo natřít i štětcem.
    Koupil jsem i vedlejší halu a přemýšlím, že bych tam Pegarust natřel taky. cca 800m2. Je tam na místech natřený asi gumosfalt a ten stříbrný nátěr. Můžu to dát na to?

    S pozdravem

    Marek, Hradec

  11. Vladimír Božik (Autor)

    Dobrý den pane Valento,
    barvou Pegarust se již natřelo mnoho metrů čtverečních a zákazníci si ji jen a jen chválí. Záleží však, na jaký povrch chcete barvu aplikovat. Stalo se, že zákazník mi neřekl, že má střechu natřenou Renolastem. Na tomto povrchu sice Pegarust drží, ale Renolast je asfaltohliníkový nátěr a to není zrovna optimální a spolehlivý podklad. Dejte mi prosím vědět, jaký máte podklad.
    Barvu lze naředit velice jemně ředidlem S6005. To však pouze v hraničních případech, jinak se barva používá neředěná.
    Pro šiknou střechu je lepší udělat dva nátěry a dosáhnout tak doporučené tloušťky nátěru. Dalo by se to zvládnout i jednou vrstvou, výsledný efekt by však nebyl pohledově tak hezký jako dva samostatné nátěry.

    Jak uvádím na eshopu, pokud natíráte přes 300m2, kontaktujte mne o cenovou nabídku. Zašlete prosím rozměry střechy, jaký je podklad, případně čím byl natřený, a stav střechy a spočítám Vám, kolik barvy budete potřebovat a udělám cenovou nabídku pro konkrétní střechu.

    S pozdravem

    Vladimír Božik

    1. Petr Valenta

      Dobrý den,
      střecha je hliníková, zatím natřená syntetickou barvou, ale olupuje se, tak ji budu obrušovat. Poslal jsem Vám na email požadované informace. Můžu barvu natírat začátkem roku, teda dle počasí?

      1. Vladimír Božik (Autor)

        Děkuji za email. Podívám se na to, a dám obratem vědět.
        Pegarust lze natírat i v minusových teplotách do -5°C, těžko však říct, jak se bude vyvíjet počasí. Doporučoval bych spíš počkat tak na únor až březen. Tam je jistota již stabilnějšího počasí a teplot.

  12. Petr Valenta

    Zaujala mne barva Pegarust a její recenze na internetu. Dá se natřít v jedné vrstvě na šikmou střechu? Nebo je lepší aplikovat dvě vrstvy? A čím je možno barvu Pegarust ředit. Chystám se natírat cca 400m2 a předpokládám, že při aplikaci barva zhoustne.
    Děkuji za odpověď.

  13. Pingback: Co se stane jestli zvolíte zlou barvu na pozink - dopler.eu | barevný blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *